Kosovo obilježava sedam godina nezavisnosti

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa odali su počast prvom kosovskom predsjedniku Ibrahimu Rugovi, čime su počele aktivnosti kojima se obilježava Dan nezavisnosti Kosova.

Skupština Kosova je 17. februara 2008. godine na svečanoj sjednici usvojila Deklaraciju o nezavisnosti, nakon čega je Kosovo odmah priznalo osam zemalja, među kojima su bili SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija i Australija.

Nezavisnost je proglašena nakon neuspješnih pregovora Beograda i Prištine, koji su trajali skoro tri godine.

Sedam godina od proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo 108 od 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda, među kojima su i 23 zemlje iz Evropske unije.

Kosovo je učlanjeno u mnoge međunarodne organizacije i institucije.

Rugova – idejni tvorac nezavisnosti

Nakon odavanja počasti na Rugovinom grobu, predsjednica Jahjaga je izjavila kako je on bio idejni tvorac nezavisnosti Kosova.

“[Ibrahim Rugova] je uspio mobilizirati narod Kosova oko njegove platforme za slobodu, nezavisnost, demokratiju i za obezbjeđenje snažne podrške SAD-a i zemalja EU-a”, izjavila je Jahjaga, dodajući kako je “Kosovo danas slobodna, nezavisna i suverena zemlja, s jasnom euroatlanskom perspektivom”.

Po mišljenju premijera Mustafe, “Rugova je postavio temelj nezavisnosti Kosova te je s velikom posvećenošću radio cijelog života da Kosovo postane nezavisna država, a narod Kosova živi u slobodi”.

“Cijenimo njegovo djelo i doprinos i to nas pokreće da radimo i dalje kako bismo stvorili uslove za naše građane, da država funkcionira dobro, da izgradimo jaku i demokratsku državu kojom ćemo se svi ponositi – ne samo unutar zemlje, nego i na međunarodnoj sceni”, poručio je Mustafa.

Počast i Jashariju

Nakon obilaska Rugovinog groba, Jahjaga i Mustafa otišli su u Prekaz, gdje su odali počast komandantu bivše Oslobodilačke vojske Kosova Ademu Jashariju.

U popodnevnim satima bit će priređen svečani prijem za diplomatski kor i predstavnike kosovskih institucija.

Vlada Kosova je za program obilježavanja godišnjice nezavisnosti izdvojila 50.000 eura kako bi se okitile glavne ulice i organizirali prigodni programi.

Međutim, organizacija je ove godine mnogo skromnija nego ranijih godina zbog ekonomske krize i stanja u zemlji, pa neće biti ni uobičajene vojne parade pripadnika Snaga sigurnosti Kosova.

Na Kosovu je sve u znaku proslave sedme godišnjice od proglašenja nezavisnosti, a glavne ulice i izlozi su okićeni kosovskim zastavama i brojem sedam.

Kosovske i albanske zastavice i baloni mogu se kupiti na gotovo svakom mjestu kod uličnih prodavača. Organizovano je i niz izložbi, predstava i koncerata.

Izvor: Agencije