Željezara Smederevo bez novčane pomoći

Srbija od danas više ne može da pruža finansijsku pomoć Željezari Smederevo.

Prema odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Srbija potpisala sa Evropskom unijom, od 1. februara ovoj željezari više ne smiju davati subvencije iz državnog budžeta.

Od 2012. godine, kada je američka kompanija US Steel prodala Srbiji željezaru za jedan američki dolar, mjesečno je iz budžeta za pokrivanje gubitaka  ove kompanije davano blizu deset miliona eura.

Novac je korišten za održavanje proizvodnje i plate blizu 5000 zaposlenih.

Teški pregovori

Vlada Srbije trenutno pregovara sa američkom kompanijom Esmark o prodaji željezare, ali dogovor još nije postignut jer su, kako objašnjavaju u Vladi, pregovori teški.

U Evropskoj komisiji navode da Beograd može Željezari da daje minimalnu pomoć ako usvoji plan o restrukturiranju i održivom poslovanju kompanije, koji bi trebalo da odobri Bruxelles.

Evropskoj komisiji za sada nije predat nikakav plan o restrukturiranju smedervske Željezare.

U slučaju da pregovori o prodaji budu završeni, taj plan pomoći, koji podrazumijeva i da država pokrije dugove, mogao bi da bude prihvatljiv komisiji ako Esmark preuzme Željezaru u martu ili aprilu i ako se u ugovor o prodaji, unese obavezna klauzula koja će predviđati da Evropska komisija mora da odobri finalni ugovor.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić očekuje da će Bruxelles dozvoliti produženje roka za finansiranje Željezare sve dok traju pregovori sa američkom kompanijom Esmark.

Izvor: Al Jazeera