Počeo postupak rehabilitacije Nedića

Zahtjev za rehabilitaciju ranije je nekoliko puta odbačen kao nepotpun, a sada je sud odlučio krenuti s postupkom (Al Jazeera)

Pred Višim sudom u Beogradu, nakon višegodišnjih pokušaja, počelo je prvo ročište u procesu za rehabilitaciju Milana Nedića, premijera Srbije za vrijeme okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

Nedićevi potomci zatražili su od tog suda da ga rehabilitira, odnosno poništi Uredbu vlade Federativne narodne republike Jugoslavije kojom je proglašen narodnim neprijateljem i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

Zahtjev za rehabilitaciju ranije je nekoliko puta odbačen kao nepotpun, a sada je sud odlučio krenuti s postupkom.

Nedićev praunuk Aleksandar Nedić, podnosilac zahtjeva u ime potomaka, generalni sekretar Srpskog liberalnog savjeta (SLS), ranije je najavio da će u procesu učestvovati brojni svjedoci, među kojima ima i javnih osoba.

“Među njima su neki istaknuti komunisti, kao i veliki broj pripadnika pokreta Draže Mihailovića”, rekao je.

Dodao je da će se tokom procesa “pokazati da Nedićeva vlada nije imala veze sa progonom i uništavanjem Jevreja u Srbiji i Beogradu”.

Ne zna se gdje je sahranjen

Milan Nedić bio je načelnik Generalštaba Vojske Kraljevine Jugoslavije, a od 1939. i ministar vojske i mornarice.

Kako pišu mediji, zbog zalaganja za svrstavanje uz Hitlera, smijenjen je 1940. godine, a reaktiviran godinu kasnije.

Prihvatio je mjesto predsjednika vlade, a 1944. bježi u Austriju, da bi ga britanske snage isporučile Beogradu 1946. godine. Nikada nije bio osuđen niti je protiv njega podignuta optužnica.

Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gdje je sahranjen.

Izvor: Agencije