Mišić: Vlast se ne treba štititi kordonima od naroda

Ranku Mišić nasilno su izbacili iz Narodne skupštine Republike Srpske (Anadolija)

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske jučer po hitnom postupku usvojila novi Zakon o radu i Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić, koja je nasilno izbačena iz skupštinske dvorane, kazala je kako “vlast ne treba da se štiti kordonima od vlastitog naroda”.

“Ako to mora, onda mora da preispita svoje postupke. Meni je sinoć zaprijećeno krivičnim prijavama. Premijerka [Željka Cvijanović] je rekla da se radi o rušenju institucija RS-a. Onda mora podnijeti prijavu, jer je to protivustavno, protivzakonito. Ako nema elemenata za prijavu, onda mora da se izvini narodu i nama kao organizatorima skupa. Oni su se odrodili od naroda, a prije godinu dana pred izbore su bili u svakom kokošinjcu i barici”, ocijenila je Mišić.

Po njenim riječima, u Republici Srpskoj “postoji glas naroda, postoji demokratija”. “Mada je teško doći do demokratije, ona postoji. Glas naroda i sindikata prešao je granice BiH i to nas raduje”, rekla je.

Miroslav Zečevič, član Predsjedništva Saveza sindikata RS-a smatra kako je “sramota je tako dostojanstven skup i riječi nisu čuli i vidjeli oni kojima su riječi bile upućene – premijerka i poslanici”.

“Savez sindikata osuđuje napad na Ranku Mišić i radnike. Osuđujemo obezbjeđenje Narodne skupštine RS, koje je izbacilo Ranku Mišić, ali i žene poslanike, koje nijednim pokretom, ni riječju nisu reagovale. Tražićemo da predsjednik [Milorad Dodik] ne potpiše ukaz o stupanju na snagu ovog zakona, a koristićemo i mogućnosti Ustavnog suda”, najavio je Zečević.

Opozicija: Najsramnija sjednica u historiji 

Prethodno je Vukota Govedarica iz Srpske demokratske stranke (SDS) jučerašnje zasjedanje nazvao “najsramnijom sjednicom u istoriji parlamenta [Republike Srpske]”.

“Ne možemo se pohvaliti visokim stepenom demokratije. Sve se to moglo izbjeći da je prihvaćen zahtjev opozicije. Imali smo priliku da vidimo dvije vrste nasilja: političko i nasilje nad predsjednicom sindikata. Političko je kulminiralo kada, i pored svih pokušaja da vratimo zakone u redovnu proceduru, nismo uspjeli. Osuđujemo i nasilje nad Rankom Mišić. Moglo se izbjeći da je rukovodstvo imalo mudrosti, ali gospodin [potpredsjednik Narodne skupštine Nenad] Stevandić nije imao tu mudrost”, ocijenio je Govedarica.

Miroslav Brčkalo iz Partije demokratskog progresa (PDP) nazvao je jučerašnjim dan “najtužnijim u istoriji parlamenta”.

“Poruka je da Republiku Srpsku neće srušiti ni Ranka Mišić, ni međunarodna zajednica, ni opozicija već nesposobna vlast. Što se tiče Zakona o radu, svi su gubitnici. Samo je Vlada dobitnik. Mislim da je ova scena izrežirana mnogo ranije, da usvoje taj zakon po hitnoj proceduri i nismo ih uspjeli spriječiti. Građani su dobili novogodišnji poklon – poniženje”, rekao je Brčkalo.

Stevandić je ranije rekao novinarima da su zastupnici jučer imali informacije kako će se “napraviti kosovski parlament”.

“Imali smo najave da će demonstranti ući i demolirati zgradu. Ovo je debakl svih onih koji su željeli incidente. Što se tiče materije, ovaj zakon štiti prava radnika više nego bilo koji drugi zakon u regionu. Ipak, nije dobar za poslovni ambijent i mi iz Ujedinjene Srpske tražićemo da se to riješi kroz druge zakone. Nijedan amandman poslodavaca nije prihvaćen”, rekao je Stevandić.

“Što se tiče izbacivanja Ranke Mišić, ponavljam da mi je žao. Ponavljam da nije tražila da se obrati poslanicima prema procedurama. Razgovarao sam s njom, popili smo kafu i nakon toga omogućili smo joj da govori 10 minuta. Niko je nije istjerao zato što ima nešto protiv nje. Imala je mogućnost da se obrati sa svečane govornice. Gospođa Mišić nije čekala da je prozovem da govori već je prekidala i ometala sjednicu”, kazao je.

Bez zastupnika opozicije

Zakon o radu, koji je izglasan sat i pol poslije ponoći, podržalo je 49 zastupnika. Usvojeno je i više od 20 amandmana zastupnika vladajućih stranaka.

Glasanju o ovom zakonu po hitnom postupku, nisu prisustvovali zastupnici opozicije koji su napustili skupštinsku salu prije razmatranja zakona, a protiv kojeg su ispred parlamenta prosvjedovali radnici i članovi Saveza sindikata Republike Srpske, predvođeni Rankom Mišić.

Oni su ranije pokušali probiti policijski kordon i ući u skupštinu, kada je sindikalnom rukovodstvu ponuđeno da razgovaraju s dva potpredsjednika Vlade Republike Srpske i resornim ministrom, umjesto s premijerkom Željkom Cvijanović, što su sindikalist zahtijevali.

Skupštinsko zasjedanje obilježio je čitav niz pauza.

Nasilno izbačena iz parlamenta

Nakon što je Ranki Mišić odobreno da se službeno obrati zastupnicima, nastavila je govoriti. Stevandić je naredio je Mišić da izađe iz skupštinske dvorane.

Zatim su je pripadnici osiguranja nasilno izbacili iz dvorane zbog remećenja zasjedanja.

“Bila sam srušena, udarena u glavu, ali sam dobro. Branim interese ovih ljudi koji su pred Skupštinom. Samo sam htjela da govorim”, rekla je Mišić za Al Jazeeru.

Poslije je na svom Twitter nalogu napisala: “Brutalno, zadignute majice su me izbacili iz Skupštine.”

Nakon izbacivanja, Mišić je pozvala radnike, koji su protestvovali ispred zgrade Narodne skupštine RS-a zbog novog zakon o radu, da se raziđu, što su oni i uradili.

Zastupnici opozicije potom su odlučili da neće sudjelovati u radu Skupštine, a u dvorani su ostali samo Adam Šukalo i Goran Đorđić, poslanici SNS-a, koji su u nastavku rasprave o zakonu o radu stajali na svojim mjestima, kao i ispred zastupnika, leđima okrenuti potpredsjednicima parlamenta.

Cvijanović: Uzeli smo u obzir i stavove MMF-a

Željka Cvijanović je u svom obraćanju zastupnicima izjavila je da su Vlada i resorni ministar planirali da novi zakon o radu upute u redovnu, a ne hitnu proceduru, te da su pokušavali odgovorno voditi razgovore sa svim socijalnim partnerima.

“Međutim, nakon izvjesnog vremena donijeli smo odluku da će zakon biti upućen na ovaj način s obzirom da nismo, od početka do kraja, uprkos velikom trudu uspjeli da održimo na okupu sve socijalne partnere koji su nam važni za definisanje ovakvih rješenja”, rekla je Cvijanović.

Izjavila je da je Vlada u kreiranju ovog zakonskog rješenja uzimala u obzir zakone u regiji, kao i stavove MMF-a.

“Trudili smo se da dođemo do izbalansiranog rješenja koje će uvažiti interese poslovne zajednice, znajući da smo se opredijelili da moramo da razvijamo i naš realni sektor, ali i vodeći računa o tome šta su zahtjevi i potrebe naših radnika”, navela je Cvijanović.

Usvojen i Zakon o policiji

U entitetskom parlamentu je također po hitnom postupku usvojen i Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, uz amandmane Koalicije „Domovina“, nakon čega je okončano ovo posebno burno skupštinsko zasjedanje.

“Zakon o policiji ostao je u senci, iako je i on sporan. Obrazloženo je kako je potreban novi zakon zbog povećane pretnje od terorizma”, javio je Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

“Ipak, jedna od glavnih prepreka, prema stavu opozicije, je ta što policija sada ne odgovara samo MUP-u, nego se deo odgovornosti prenosi i na predsednika entiteta, u ovom slučaju Milorada Dodika. Uz to, on daje smernice za rad policiji. Opozicija zakonski predlog smatra apsolutno neustavnim i napominje da nije u skladu sa evropskim standardima”, javio je Goranović.

Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima uređena je nadležnost, djelokrug i osnove organizacije i rukovođenja u MUP-u, policijski i drugi poslovi iz nadležnosti ministarstva, navedeno je na sjednici.

Ovim zakonom uređena su i prava i dužnosti iz radnih odnosa, obrada osobnih i zaštita tajnih podataka, policijska obuka, disciplinska odgovornost direktora i zamjenika direktora, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih u ministarstvu, kontrola i javnost rada ministarstva. 

Izvor: Al Jazeera i agencije