Izetbegović: Vučićeva podrška Dodiku povratak politici konflikta

Obilježavanje 9. januara je nedvosmisleno vraćanje jednostranoj politici inata i konflikta, smatra Izetbegović (Anadolija)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da politika premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića pokušava spojiti dijametralno suprotna stajališta.

S jedne strane, pojašnjava u saopćenju Izetbegović, Vučić pokušava dovesti do katarzičnog odricanja od tvrdoglave srpske politike koja je prije četvrt vijeka dovela do raspada zemlje i krvavih ratova, a u isto vrijeme stajati snažno uz Milorada Dodika, koji sve jasnije i otvorenije zastupa upravo takvu politiku.

Saopćenje je izdato nakon što je ranije Ustavni sud BiH proglasio neustavnim Dan Republike Srpske, koji se obilježava 9. januara, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik najavio referendum povodom te odluke. 

Nakon toga, tokom susreta s Dodikom, Vučić je kazao da će gotovo svi članovi Vlade Srbije prisustvovati obilježavanju Dana RS-a.

Izetbegović smatra da je obilježavanje 9. januara, dana kada su 1992. godine srpski poslanici napustili Parlamentarnu skupštinu Republike BiH i odlučili da se “teritorijalno razgraniče sa muslimanima i Hrvatima”, nedvosmisleno vraćanje jednostranoj politici inata i konflikta, prenosi Fena.

“To je glorificiranje diskriminacije i dominacije spram građana koji nisu Srbi, ignoriranje presude Ustavnog suda BiH, a time i države BiH”, istakao je on.

Podsjetio je da je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska ustanovljen potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine.

“Obilježavanje datuma uspostave takozvane Srpske Republike BiH uključuje priznanje i prihvatanje svega onog što je u ime te paradržavne tvorevine učinjeno u periodu 1992-1995, dakle svih šteta i eventualnih zahtjeva za reparacijom od strane unesrećenih građana Srebrenice, Sarajeva, Kozarca i drugih dijelova BiH”, zaključio je Izetbegović. 

Odluka Ustavnog suda

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je krajem novembra ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

Odlukom Suda, Dan RS-a je proglašen neustavnim. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je Izetbegović. Vlasti u RS-u odbijaju da provedu odluku Ustavnog suda BiH.

Dodik je izjavio da je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti Dana Republika Srpske zakomplicirala je odnose i takva odluka se “neće lomiti preko Srpske”, prenosi Tanjug.

On je dodao da će RS učiniti sve da odbrani svoju poziciju garantiranu Ustavom.

Dodik je rekao da smatra da će ključno pitanje u 2016. godini biti održavanje sigurnosti, stabilnosti i mira u BiH, prenio je RTRS.

On je naveo da će tražiti da lokalni izbori budu održani kada im je i vrijeme, tokom naredne 2016. godine.

“Imajući u vidu složenost izbornog sistema, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će tražiti da lokalni izbori budu održani u planiranom roku”, rekao je Dodik.

Najavljen referendum

Dodik je sinoć za televiziju Pink BH rekao da bi volio da u idućoj godini BiH “stabilno aplicira za kandidatski status u Evropskoj uniji, što će dati novu dinamiku na putu integracija”.

On je naglasio da ne želi da bude dio podrške stranim sucima u Ustavnom sudu BiH koji nemaju nikakve veze sa BiH.

“Oni dobiju od Ureda Visokog predstavnika (OHR) nalog šta da rade, odu na sjednicu u Ustavni sud BiH i tamo preglasaju ostale, što samo dovodi do raskola i problema u BiH”, zaključio je.

Dodik je ranije ovog mjeseca potvrdio kako će se na narednoj sjednici Narodne skupštine naći odluka o raspisivanju referenduma u povodu odluke Ustavnog suda BiH da 9. januar kao Dan Republike Srpske proglasi neustavnim.

Najavio je i kako će referendum o nedavnoj odluci tog suda najvjerovatnije biti održan u martu naredne godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije