Sarajevo: Pretres i hapšenje osoba osumnjičenih za terorizam

Prema nalogu tužioca iz Odjela za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na području Kantona Sarajevo provodi se opsežna akcija koju realiziraju policijski djelatnici Federalne uprave policije, uz podršku partnerskih policijskih agencija i Obavještajno-sigurnosne službe Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, meta aktivnosti je 11 osoba za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski radikalnim strujama i strukturama grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), kao i strukturama povezanim s osobama na ratištima u Siriji i Iraku te održavaju kontakte s njima.

U okviru akcije vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste, prenosi Fena.

Prilikom pretresa pronađeni su određeni dokazni materijali, koji ukazuju na povezanost sa strukturama ISIL-a.

“Ove osobe se dovode u vezu sa kršenjem Zakon o slobodi vjere, pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica u BiH. To su privatne kuće koje su se koritile kao mesdžidi gdje su se vršila predavanja mimo dozvole Islamske zajednice”, potvrdila je Marina Zović, viša inspektorica u Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Nakon ispitivanja u MUP-u, uhašeni će biti prebačeni u državno Tužilaštvo koje vodi istragu.

Pretreseno više lokacija

Navodi se da je pretreseno više stambenih lokacija na širem području Sarajeva: Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i još neke lokacije na području općine Novi Grad.

Pretresi se vrše i u naseljima u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije dva mjeseca desio napad u kojem su ubijena dva vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, navodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo poručuje građanima da Bosna i Hercegovina ima kapacitete da otkrije i procesuira osobe povezane s terorizmom i radikalnim grupama te da će, zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama, kao i s partnerskim agencijama u inozemstvu, poduzeti sve aktivnosti kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane te zemlje.

Navedene osobe pod istragom su zbog krivičnih djela javnog poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, saopćeno je.

Otac Kemala Murića, jednog od uhapšenih, tvrdi da njegov sin nije povezan sa ISIL-om. Policija je iz njihove kuće odnijela određene stvari.

“Pretresla, znači, komplet sve, ne samo gdje moj sin Kemal živi, nego i moju kuću, garažu, poslovni prostor, sve. Stvarno profesionalno, korektno, ništa našli nisu. Kompjuter su uzeli od posla, moj i sinov. I to je to. Ništa nisu našli”, kaže Musa Murić, otac uhapšenog Kemala.

Lokacije pretresa i hapšenja su u blizini naselja Rajlovac kod Sarajeva, gdje se, prije pet sedmica dogodio, kako su ga okvalificirale državne strukture, teroristički napad u kojem su ubijena dvojica vojnika Oružanih snaga BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije