Demonstranti u Tirani gađali policiju jajima

Antivladini demonstranti u Tirani gađali su jajima policijsku barikadu ispred zgrade Parlamenta Albanije, gdje je u toku rasprava o budžetu za narednu godinu i fiskalnom paketu.

“Na protestima koje je organizovala najveća opoziciona stranka u Albaniji, Demokratska partija Lulzima Bashe čula se salva kritika, ali i poneka uvreda na račun Vlade i posebno premijera Edija Rame. Protest je trajao nekoliko sati u vreme dok je u parlamentu trajala rasprava o budžetu za narednu godinu. Istovremeno, najavljena je serija protesta kojima je osnova ekonomija”, javio je Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Tokom protesta nije bilo ozbiljnijih sukoba, ali su neprestano prema policijskoj barikadi letjela jaja. Policija nije bila opremljena za razbijanje demonstracija.

“Veći incidenti i sukobi nisu zabeleženi. Opozicione demokrate, inače, zahtevaju odlazak premijera Edija Rame (Socijalistička partija)”, javio je Goranović.

Zgradu Parlamenta osiguravale su jake policijske snage, a State Department upozorio je američke građane da izbjegavaju mjesto gdje traju protesti, navodeći da su prethodni protesti bili nasilni.

Okupljanje građana ispred zgrade Parlamenta [Stefan Goranović / Al Jazeera] 

Nasilni protesti

Tokom protesta održanih prije deset dana grupa građana okupljena oko opozicijske Demokratske partije Albanije gađala je jajima, kamenjem, suzavcem i drugim predmetima zgradu Vlade.

Nakon što su se protestima pridružili lider opozicijske Demokratske partije Lulzim Basha i bivši albanski premijer Sali Berisha, jedna grupa demonstranata palila je transparente s likom albanskog premijera Edija Rame.

Jedan od demonstranata pokušao je ući u zgradu, u čemu su ga spriječili policajci.

Demonstrantima su se obratili zastupnici Demokratske partije Albanije, kao i drugih stranaka, a zatim je govor održao i lider opozicije Lulzim Basha.

Izvor: Al Jazeera i agencije