Optužnica zbog ubistva 1.040 Srebreničana

Optuženi je lično odabrao lokaciju za strijeljanje zarobljenika kod mjesta Kozluk, stoji u optužnici (Anadolija)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv bivšeg zapovjednika u Vojsci Republike Srpske Srećka Aćimovića zbog sudjelovanja u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Aćimović (48) je 1995. bio zapovjednik Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, a optužnica ga tereti da je u tom svojstvu bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je rezultirao raseljavanjem više od 40.000 Bošnjaka s područja zaštićene zone Srebrenica te ubojstvom više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Aćimović je pripadnicima postrojbe kojom je zapovijedao naložio da ubiju više od 1.000 zarobljenih srebreničkih Bošnjaka, koji su prije toga bili zatočeni u mjestu Roćević, navodi se u optužnici.

Grobnica pod deponijom

Osobno je odabrao lokaciju za strijeljanje zatočenika kod mjesta Kozluk na obali Drine, gdje su njihovi posmrtni ostaci ukopani u masovnu grobnicu.

Prema navodima optužnice, tamo je od 14. do 16. srpnja 1995. godine strijeljano 1.040 zatočenika.

Grobnica kod Kozluka je gotovo dva desetljeća ostala skrivena, a do podataka o njoj istražitelji su došli tek početkom prosinca, na temelju informacija koje im je odlučio dati jedan od svjedoka počinjenog zločina.

Ekshumacija je započela 4. prosinca, a forenzičari su do sada otkrili posmrtne ostatke 30-ak osoba. Pretraga se odvija u iznimno teškim uvjetima jer je na mjestu gdje je masovna grobnica u proteklim godinama nastalo improvizirano odlagalište smeća.

Aćimović je podizanje optužnice, koja je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, dočekao u pritvoru.

Izvor: Agencije