Srbija: Krađa struje u vrijednosti 80 miliona eura

U Srbiji se godišnje ukrade električne energije u vrijednosti blizu 80 miliona eura. Jedan Nišlija osmislio je način kako da se tome barem djelomično stane ukraj, ali njegov patent Elektroprivreda Srbije još ne primjenjuje.

Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović posjetio je pronalazača Gorana Mitića, dobitnika velikog broja priznanja za zaštićene patente u republičkom Zavodu za intelektualnu svojinu. Objašnjava kako nesavjesni građani najčešće kradu struju tako što približe magnet električnom brojilu. No, uređajem koji je osmislio sprečava se krađa električne energije.

“Tom inovacijom smanjili bi se gubici električne energije, smanjilo bi se neovlašćeno korišćenje električne energije, to jest krađa”, kaže Mitić.

‘Pozitivno, ništa konkretno’

Njegovi izumi, tvrdi Mitić, mogli bi služiti i kao zaštita radnika.

“Jedan od Mitićevih pronalazaka je i uređaj za zaštitu električara od strujnog udara. Ako se prisloni uz telo, električari su bezbedni ako slučajno dodirnu fazu, jer dolazi do automatskog prekida napajanja”, javlja Kosanović.

Mitić radi u EPS-u na privremenim poslovima. Kaže da poznaje probleme kompanije, ali ona još ne prepoznaje mogućnosti njegovih izuma.

“Pozitivno, ali ništa konkretno. Nije došlo do primene nijedne inovacije”, dodaje Mitić.

Dnevno ‘nestane’ milion eura

Da za primjenu ima prostora, potvrđuju i podaci ogranka EPS-a u Nišu – gotovo četvrtina električne energije se ukrade.

“Moramo nastaviti tu borbu za smanjenje gubitaka, jer se radi o milionskim sredstvima koja odlaze putem krađe. Svakog meseca se ukrade milion evra”, upozorava Darko Bulatović, direktor Elektrodistribucije Niš.

Uprkos tim velikim brojkama, ali i zabrinutosti, Mitićevi pronalasci se ne primjenjuju. U niškoj Elektrodistribuciji kažu da čekaju odluku uprave firme.

Izvor: Al Jazeera