Volonteri iz svih krajeva Evrope u Preševu

Od početka izbjegličke krize brojni volonteri iz raznih dijelova Evrope na ruti kojom prolaze stotine hiljada ljudi olakšavaju im put ka krajnjem cilju. Uz hranu i toplu odjeću, žele i na druge načine pomoći izbjeglicama, koje svakodnevno prolaze kroz centre za prihvat.

Wolfgang Goetz je došao iz Njemačke, zemlje koja je većini izbjeglica krajnja destinacija. Živi u Minhenu, a trenutno pomaže onima koji čekaju u redu ispred Prihvatnog centra u Preševu na jugu Srbije. On je jedan od stotinjak volontera koji pokušavaju izbjeglicama u Preševu olakšati put kroz Srbiju.

“Uglavnom volontiram gdje je red, ovdje izbjeglicama dijelimo hranu i piće. Pružamo im informacije o tome šta se ovdje dešava i koliko bi dugo moglo trajati. Također ih vodimo do autobusa i vozova, Utisak je da im mnogo pomaže to što imaju nekoga s kim mogu razgovarati i na taj način riješe manje ili veće probleme koje imaju”, ističe Goetz.

Goetz kaže kako je puno problema s kojima se izbjeglice suočavaju na putu ka zemljama Zapadne Evrope. Nije mu lako dok sluša uglavnom tužne priče onih koji bježe od rata i nasilja.

Stotine različitih problema

“Stotine različitih problema, i ne možete riješiti svaki, ali dovoljno im je da imaju s kim razgovarati. Ponekad im pomogne i jedna banana koju im podijelimo”, objašnjava Goetz.

Kroz čitav proces registracije i nakon izlaska iz prihvatnog centra, do ulaska u autobuse, izbjeglicama su oslonac volonteri iz različitih zemalja.

Domaćini, mladi iz Preševa, organizirali su se još na samom početku izbjegličke krize. Spremaju čajeve, djeci dijele voće i sokove…

“Prvo sam bio ovdje s drugarima i vidio da ima dosta stranaca i pomislio zašto im i ja ne pomognem”, rekao je volonter Egzon Esati.

Kaže kako namirnice kupuju sami, ali im pomažu i donatori. Informacije i uputstva, punjenje mobitela, hrana, odjeća, topli čaj i tople riječi  svakom pojedincu koji prolazi kroz centar u Preševu – odlika su volonterskog angažmana u ovoj krizi.

Odlučili su da pomažu u poslu koji nije lak, jer dnevno u Srbiju Iz Makedonije pređe i do 7.000 hiljada izbjeglica, a poput stotina svojih kolega duž granica, na izbjegličkoj ruti nekada su, iako nakratko, jedino utočište za izmučene ljude u kolonama koje odmiču ka Zapadu.

Izvor: Al Jazeera