Peticija protiv zajednice srpskih opština

Opozicijske stranke ne odustaju od zahtjeva za poništenje potpisanih sporazuma (Anadolija)

Kosovske opozicijske stranke predale su Predsjednici Kosova peticiju s potpisima više od 200.000 građana koji se protive sporazumima o osnivanju zajednice srpskih opština na Kosovu i demarkaciji granice s Crnom Gorom.

Ustavni sud Kosova privremeno je suspendovao Sporazum o formiranju zajednice, do donošenja odluke o njegovoj ustavnosti.

Glauk Konjufca iz pokreta Samoopredjeljenje je kazao:”Prema Ustavu Kosova, predsjednica ima nadležnost da predstavlja jedinstvo građana Kosova i smatramo da je izraz tog jedinstva najmasovnija peticija ikada organizovana na Kosovu, peticija 205.254 građana koji su potpisali protiv sporazuma sa Srbijom, a posebno protiv sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i sporazuma o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore”.  

Opozicijske stranke koje više od dva mjeseca blokiraju rad Skupštine ne odustaju od zahtjeva za poništenje potpisanih sporazuma. I pored najava o blokadi, Predsjedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da se naredno zasjedanje održi 30. novembra, rekao je predsjednik Skupštine Kadri Veseli.

On je pozvao poslanike opozicije koji su i prošle sedmice suzavcem blokirali rad zakonodavnog organa Kosova, da se vrate u Skupštinu i da ne isključuju sami sebe nasilnim aktima, javila je agencija Anadolija.

‘Zloupotreba praznika’

“Pozivam poslanike opozicije da sva pitanja i teme zajednički tretiramo u Skupštini Republike Kosovo, da ne ugrožavaju svoje kolege poslanike, da ne ugrožavaju instituciju Skupštine Republike Kosovo zato što će oštetiti sami sebe, sami sebi štete, neka prestanu sa okrivljavanjem koje im ne pomaže”, kazao je Veseli.

Zamolio je opoziciju da ne koristi suzavac, ni druge tvrde predmete.

O najavljenom protestu opozicije u subotu, 28. novembra, Veseli je kazao da to nije dobar izbor, jer nije dobro koristiti nacionalni praznik zastave u političke svrhe.

“Ja sam Albanac. Ja sam bivši borac za slobodu. Hiljade ljudi ove zemlje sahranjene su pod nacionalnom zastavom, ali niko nema prava da 16 godina nakon rata te svete stvari koristi u trenutne političke svrhe. Ne vole oni više zastavu od mene ili vas”, naveo je Veseli.      

Izvor: Agencije