Skupština Kosova ratificirala SSP

Skupština Kosova izglasala je Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i Evropske unije.

Za ratifikaciju SSP-a glasalo je 86 zastupnika vladajuće koalicije, nije bilo glasova protiv niti suzdržanih, javlja Koha.net.

Zastupnici opozicijskih stranaka, koje već duže bojkotiraju i ometaju održavanje skupštinskih zasjedanja, bojkotirali su i glasanje za Nacrt zakona o ratifikaciji SSP-a, ali ovaj put nisu blokirali rad Skupštine, već su nakon izlaganja šefova parlamentarnih grupa napustili skupštinsku salu.

Ranije su predstavnici dijela opozicije bacali suzavac u skupštinskoj sali tokom sjednica, protiveći se sporazumu o osnivanju zajednice srpskih opština na Kosovu i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Sjednici je prisustvovala predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, kao i zastupnici opozicije i Srpske liste, uprkos najavama da će sjednicu bojkotirati, prenio je Tanjug.

Collaku: Najznačajnija sjednica

Za usvajanje tog zakona glasali su i srpski zastupnici, a šef parlamentarne grupe Srpske liste Slavko Simić rekao je da ta Lista u potpunosti podržava SSP, i naglasio da je on od velikog značaja za građane regije.

Predstavljajući zakon o ratifikaciji SSP-a, ministar za evropske integracije Bekim Collaku rekao je kako je Kosovo spremno da ostvari sve kriterije za učlanjenje u Evropsku uniju.

Ocijenio je da je ovo najznačajnija sjednica Skupštine Kosova od proglašenja nezavisnosti i da će SSP Kosovu donijeti direktne dobiti.

“Koristi se neće okončati ovdje, u narednim fazama će se vidjeti konkretne dobiti. SSP u sebi sadrži sve vrijednosti – od borbe protiv kriminala i korupcije do ekonomskog razvoja”, rekao je Collaku i dodao da je SSP sa Kosovom sličan sporazumima koje su ranije potpisale druge države.

Predsjednica parlamentarne komisije za evropske integracije Teuta Sahatciu pozvala je zastupnike Skupštine Kosova da jedinstveno glasaju za SSP kako bi mogla početi njegova primjena.

Šef zastupničke grupe Demokratske partije Kosova (PDK) Adem Grabovci rekao je da je SSP najznačajniji akt nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

“Izolirano Kosovo znači crnu tačku na Balkanu”, rekao je Grabovci, dodajući da je sljedeći potez liberalizacija viza, što će se desiti vrlo brzo nakon potpisivanja sporazuma.

‘Sretan trenutak’

SSP su potpisali 27. oktobra premijer Kosova Isa Mustafa i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Hashim Thaci, vicepremijer i ministar vanjskih poslova u Vladi Kosova, ocijenio je da je taj ”sretan trenutak” važan korak Kosova ka ispunjenju “težnji našeg naroda ka integraciji u Evropsku uniju”.

Na svom službenom Facebook profilu čestitao je ratifikaciju SSP-a, “prvi ugovorni sporazum između Republike Kosovo i Evropske unije”, dodajući da mu je žao što stranke opozicije nisu bile prisutne tokom glasanja.

Uoči sjednice uvedene su stroge mjere kontrole, pa su na ulazu u skupštinsku salu postavljena tri detektora metala kroz koja moraju proći svi koji ulaze u Skupštinu.

Strogim mjerama pregleda bili su podvrgnuti zastupnici, ministri, članovi diplomatskog kora, novinari i posmatrači.

Izvor: Al Jazeera i agencije