Studenti iz Srbije na meču protiv Albanije

Straha od incidenata na ulici ili na stadionu nema, kažu studenti (Twitter / Albfutbol)

Pedeset studenata i učenika iz Srbije prisustvovat će u četvrtak nogometnoj utakmici Albanija – Srbija u albanskom gradu Elbasan, najavio je ministar prosvjete Srbije Srđan Verbić.

Oni će od danas boraviti u trodnevnoj posjeti Albaniji, u okviru realizacije sporazuma Srbije i Albanije o osnivanju Regionalne kancelarije za mlade Zapadnog Balkana, koji su u augustu najavili premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, javlja Tanjug.

Sporazum je parafiran u Beču 27. augusta, a potpisnici su se saglasili da će zajednički raditi na podršci regionalnoj razmjeni ideja i jačanju saradnje mladih, zasnovane na toleranciji i poštovanju ljudskih vrijednosti, što je i cilj posjete.

‘Nema straha’

Student Filološkog fakulteta Samedin Rovčanin, jedan od 50 studenata koji putuju u Albaniju, rekao je da njihovu posjetu prati utakmica visokog rizika.

On je u razgovoru za RTS rekao da su posljednjih dana imali kontakte sa policijom i da su dobili instrukcije kako da se ponašaju.

“Nemamo čega da se plašimo”, ističe Rovčanin.

Naveo je studentske razmjene postoje sa ostalim zemljama, ali ne i sa Albanijom.

“O Albaniji ne znamo ništa. U tom smislu 70 mladih ljudi postupaju pionirski i avangardno”, kaže Rovčanin i dodaje da ide na meč Srbija-Albanija.

Zajednički projekt

Boravak u Tirani zajednički organiziraju ministarstva prosvjete dvije zemlje.

“Poseta je prva u nizu sličnih inicijativa”, rekao je Verbić i naglasio da će mladi iz Srbije biti smješteni kod vršnjaka u Tirani.

U tom gradu će imati priliku da se lično uvjere koliko su život i studije u Albaniji drugačiji nego u Srbiji.

Verbić je, kako je navedeno u saopćenju Ministarstva prosvjete, naglasio da je posjeta organizirana uz garanciju maksimalne sigurnosti učesnika.

Izvor: Agencije