U Sloveniji trenutno 6.900 izbjeglica

Hrvatske službe najavile dolazak još jednoga voza s izbjeglicama u Dobovu (EPA)

Treći putnički voz u pratnji hrvatske policije, u kojem je bilo 1.185 izbjeglica, stigao je oko tri sata poslije ponoći na granični prijelaz za međunarodni željeznički promet Dobova, saopćila je slovenska policija iz Novog Mesta.

Nakon policijske procedure te medicinske i humanitarne skrbi na graničnom prijelazu, izbjeglice su, u pratnji slovenskih policajaca, nastavile put prema Šentilju.

Hrvatske službe najavile su oko osam sati dolazak još jednog voza s izbjeglicama u Dobovu.

U 5:30 u prihvatnom centru Brežice bilo je gotovo 2.800 izbjeglica, u privremenom centru u Dobovi blizu 1.800, a u novom prihvatnom centru u Dobovi približno 2.300 izbjeglica, navodi slovenska policija.

Policajci traže veće plate

Prije toga je putnički voz iz Hrvatske neposredno poslije ponoći dovezao, prema hrvatskim izvorima, 1.064 izbjeglice na granični prijelaz u Dobovi, saopćila je slovenska Policijska uprava iz Novoga Mesta.

Iz Sindikata policije Slovenije su kazali da su razočarani maćehinskim odnosom države prema njima i zatražili veće plate, prenosi slovensko Delo.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin odbacio je spekulacije da će 10.000 ili 15.000 izbjeglica sa Bliskog Istoka trajno ostati u Srbiji, dodajući da to nije postavljeno toj zemlji kao uvjet za nastavak eurointegracija.

Najavio je da bi u četvrtak trebala biti održana prva videokonferencija predstavnika zemalja koje se nalaze na ruti kojom prolaze izbjeglice i tom prilikom bi trebali biti dogovoreni prvi koraci u provođenju plana dogovorenog na mini samitu u Briselu.

“Mnoge stvari nisu dogovorene. Dogovoreno je za sada da počnemo da radimo na olakšavanju posla jedni drugima”, rekao je Vulin.

Srbija će osigurati privremene prihvatne centre, izbjeglice trajna rješenja traže u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, a ne u balkanskim zemljama.

‘Nema straha od terorista’

Upitan hoće li kriteriji za odlučivanje o tome koliki će broj izbjeglica primiti svaka od zemalja zapadnog Balkana biti ekonomska snaga ili broj stanovnika, Vulin je odgovorio: “Sve zajedno.”

Pomoćnica načelnika Granične policije Jelena Vasiljević istakla je da se još ne zna tačan datum dolaska Frontexa na granicu, objasnivši da će njihov posao biti nadgledanje prelaska i registracije izbjeglica.

Istakla je kako nema indicija da u zemlju, među velikim brojem izbjeglica, uđu teroristi.

“Upozorenja shvatamo ozbiljno, efikasni smo u radu sa migrantima, naročito u Preševu”, rekla je i zaključila da su u centrima i ljekari te da nema opasnosti od zaraza.

Izvor: Agencije