Đukanović: Opozicija želi spriječiti naš evropski put

Tokom posjete Ljubljani premijer Đukanović će se sastati i sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom (Anadolija)

Slovenski i crnogorski premijeri Miro Cerar i Milo Đukanović pozvali su nakon današnjeg susreta u Ljubljani na daljnje jačanje privredne saradnje između dvije zemlje.

Slovenija je također podržala nastavak intenzivnog puta Crne Gore u euroatlantske integracije, dok je crnogorski premijer Đukanović rekao da Crnu Goru na tom putu neće zaustaviti protesti ni opozicija, javlja Anadolija.

Dio opozicije prevođene Andrijom Mandićem i Slaven Radunovićem iz Demokratskog fronta traži pad sadašnje Vlade Crne Gore i nove izbore.

“Protesti opozicije nisu usmjereni samo protiv vlade. Oni su zapravo pokušaj sprečavanja nastavaka europskog puta Crne Gore”, rekao je Đukanović.

On se zahvalio na podršci i pomoći Slovenije u pregovorima o članstvu u EU i NATO-u, te istakao da se Crna Gora nada da će na ministarskom sastanku NATO-a u prvim danima decembra dobiti pozivnicu za članstvo u NATO.

“Slovenija to podržava, jer je Crna Gora ispunila sve uvjete”, dodao je slovenski premijer Miro Cerar.

Sastanak s Pahorom

Pored razgovora sa predsjednikom Vlade, tokom posjete Ljubljani premijer Đukanović će se sastati i sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i predsjednikom Državnog zbora Milanom Brglezom, a srest će se i sa slovenskim privrednicima.

U delegaciji sa predsjednikom Vlade Crne Gore su ministri ekonomije, održivog razvoja i turizma, poljoprivrede i ruralnog razvoja Vladimir Kavarić, Branimir Gvozdenović i Petar Ivanović.

Đukanović je prije nekoliko dana u intervjuu Federalnoj televiziji (FTV), upitan o ciljevima protesta koji se dešavaju u Crnoj Gori, kazao da protesti imaju više ciljeva.

Na pitanje da li se može reći da neko stoji iza tih protesta, odgovorio je da organizatore protesta ne podržava zvanična politika Srbije, već oni isti velikosrpski krugovi iz Beograda okupljeni oko određenih društvenih centara moći, poput Srpske pravoslavne crkve – odnosno sve one strukture koje su nekada bile protiv nezavisnosti Crne Gore.

Izvor: Agencije