Umjesto u novcu, zaostale plate u zlatu

Nije postojao drugi način da se radnicima u Majdanpeku isplate pet zaostalih plata (Anadolija)

Zlatara Majdanpek, koja je u bivšoj Jugoslaviji bila sinonim za kvalitet zlatnog nakita, ovih dana je ponovo postala interesantna javnosti nakon što je rukovodstvo te fabrike, zbog nedostatka novčanih sredstava, radnicima zaostale plate dalo u zlatu.

Kao fabrika zlatnog nakita i zlatnika “Zlatara Majdanpek” posluje u okviru Industrija za preradu metala Majdanpek, a devet godina je u procesu restruktuiranja i čeka privatizaciju.

Zbog krize u toj fabrici poslovodstvo i radnici su našli zajednički jezik da, kad već nema novca, dobiju zlatnike koji sami proizvode.

Direktorica Zlatare Majdanpeke, Milica Jasenski izjavila je za Anadoliju kako su radnici i reprezentativni sindikati pokrenuli inicijativu da se prevaziđu problemi koji su nastali zbog kašnjenja zarada. Samo se jedan radnik nije složio da umjesto pet minimalaca u protivvrijednosti dobije zlatne dukate.

“Sindikat je pokrenuo inicijativu da zarade u periodu od marta do jula isplatimo preko reprezentativnog proizvoda – zlatnika. Održan je niz sastanaka zato što je trebalo sve dogovoriti, odradili smo anketiranje radnika jer nismo bili u mogućnosti da date nekome nešto što želi. Dobili smo saglasnost gotovo svih ljudi, a samo jedan zaposleni nije pristao da primi zaradu na taj način. Nakon toga su službe i proizvodnja to odradili i nedavno je ta akcija realizovana. Pošto su naše zarade u proseku malo iznad minimalne, oko 25.000 dinara (208 eura), zaposleni su dobijali oko 25 grama zlata, odnosno reprezentativnog proizvoda zlatnika od dva grama”, izjavila je Jasenski.

Zadovoljni radnici

Predsjednik Samostalnog sindikata u IPM Majdanpek, Nikola Popović objašnjava da nije postojao drugi način da se isplate pet zaostalih plata. Zajedno sa radnicima sindikalisti su izvršili pritisak na rukovodstvo da na taj način isplate svoja dugove.

“Jedini vid naplate je bio u vidu prozvoda Zlatare Majdanpek. Nije bilo nikakvih problema, a radnici su zadovoljni”, potvrdio je Popović.

Ovakav način je bio i u interesu poslodavca, jer pred zakazanu prodaju, zlatara neće imati zaostalih obaveza prema radnicima.

Radnica zlatare Snežana Jovanović kaže da su uglavnom zadovoljni, s obzirom da nije bilo novca za zaostale zarade.

“To je ipak nešto. Isplaćeno je u zlatu, onako kako je najbolje moglo da bude za radnika. Poslodavac je bio voljan da ispuni želje radnika da se na bilo koji način to isplati. Da li je sad to prava suma, sve zavisi šta će ko da radi s tim novcem, zlatom zapravo. To jeste novac na neki način. Zadovoljna sam, s obzirom da smo mogli da ne dobijemo ništa”, ispričala je Jovanović.

S radnicima je bilo dogovoreno da vrijednost zlatnika od dva grama, koji na tržištu košta 13.000 dinara (108 eura), njima bude uračunat za 9.000 dinara (75 eura), odnosno gram zlata u dukatu su računali po cijeni od 4.500 dinara (37,5 eura).

Zlatara Majdanpek  je sa svojim proizvodima bila brend bivše Jugoslavije. Osnovana je 1970 godine, a od 2000. godine, kada se odvojila od Rudarsko-topioničarskog basena Bor, u problemima je sa poslovanjem. Ima 315 radnika i dvije fabrike.

Uskoro se očekuje privatizacija, postoje dva zainteresovana kupca, a licitacija je zakazana za 14. oktobar.

Ukoliko ne bude privatizovana, zbog velikih potraživanja države i dobavljača, u novembru bi moglo da dođe do blokade i odlaska u stečaj. 

Izvor: Agencije