BiH i dalje bez državnog zatvora

Bosna i Hercegovina i dalje nema državni zatvor, iako je gradnja ove ustanove počela 2006. godine.

Zbog niza prepreka, radovi su zaustavljeni kada je izgrađen zaštitni zid. Sada, sa novim projektom gradnja je u punom jeku.

“Pod tim se podrazumijeva obezbjeđivanje svih funkcionalnih cjelina i prostora za zatvorenike. Zgrada uključuje i vanjska dvorišta, sportske dvorane, kulturno-edukativne centre, religijske centre itd.”, kazao je Zoran Bašić, direktor jedinice za implementaciju projekta.

Zgrada će se prostirati na 24 hiljade kvadratnih metara, a ćelije bi trebalo da budu veličine 12 kvadrata.

“Ovo je prvi zatvor u BiH koji će biti izgrađen po svim standardima koje propisuje Evropska unija. Završetak radova planiran je za kraj 2016, a u zatvorske jedinice smestiće se 348 zatvorenika”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Natalija Lučić.

Vrijednost projekta

Početna vrijednost projekta bila je 15 miliona eura. Novim projektom njegova vrijednost povećana je na 26,5 miliona eura.

Nadležni objašnjavaju da novi projekat podrazumijeva i veću kvadraturu i bolje sigurnosne sisteme, pa je samim tim potrebno i više novca. Uprkos dvostruko većoj cifri, sredstva su osigurana.

“Investitor je Ministarstvo pravde BIH uz kredit Razvojne banke Vijeća Evrope, donacije EU i Švedske ambasade koje ukupno iznose 11 miliona eura, a kredit je 19,3 miliona eura. Doprinos BIH je oko šest miliona eura”, ističe Bašić.

Ministar pravde BIH ističe važnost poštovanja rokova za završetak radova. Ministarstvo pravde BiH, za boravak zatvorenika u entitetskim zatvorima plaća 20 eura dnevno po osobi.

“Veliki broj osuđenika koji su osuđeni pred sudom BIH smješteni su u entitetske zatvore tako da će se otvaranjem ovog zatvora zatvorenici moći osloboditi te kapacitete”, zaključio je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Trenutno BiH raspolaže sa 3.021 mjestom u svim zatvorima, dok je procjena nadležnih da bi kapacitet trebalo da se poveća bar na 3.750.

Izvor: Al Jazeera