Potvrđena optužnica za genocid protiv Vasića

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića tereti za krivično djelo genocid, počinjeno na području Srebrenice, Bratunca i Zvornika tokom 1995. godine, potvrđeno je iz te pravosudne institucije.

Vasić je na proteklim općim izborima u BiH izabran na poziciju poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i član je Kluba poslanika SDS-SRS.

U optužnici se za Vasića navodi da je 1995. bio komandant Štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik.

Zoljić je obavljao dužnost komandanta Posebnih jedinica policije CJB Zvornik, a Pantić je bio komandir prve čete Posebnih jedinica policije CJB Zvornik.

„Djelujući individualno i u dogovoru sa drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, u periodu od 6. jula do 1. novembra 1995. godine, u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici, [oni su] pomogli izvršenje krivičnog djela nanošenjem teških fizičkih i duševnih povreda, prisilnim premještanjem stanovništva, odvajanjem muškaraca i dječaka od njihovih porodica, zarobljavanjem i pogubljenjima muškaraca i dječaka Bošnjaka na širem području općina Bratunac, Srebrenica i Zvornik“, saopćeno je iz Suda BiH.

Vasić je odlukom tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna smijenjen sa javnih funkcija koje je obnašao 2003. godine zbog „mreže podrške“ Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Zabranjen mu je politički rad i kandidiranje na izborima, kao i obavljanje svih funkcija sve do juna 2011, kada je Ured visokog predstavnika (OHR) poništio svoje odluke.

Mandat mu ostaje

„Centralna izborna komisija (CIK) BiH trenutno nema elemenata za oduzimanje mandata poslaniku u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska iz SDS-a Dragomiru Vasiću nakon što je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu koja ga tereti za počinjenje krivičnog djela genocid“, izjavila je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH, za agenciju Anadolija.

Navela je članove Izbornog zakona BiH po kojem „nijedno lice koje je na izdržavanju kazne koju su izrekli Sud BiH, sudovi Republike Srpske ili FBiH i Brčko distrikta, ili koje se nije povinovalo naredbi da se pojavi pred tim sudovima zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava […] ne može biti upisan u Centralni birački spisak, niti može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritoriji Bosne i Hercegovine“.

U skladu s drugim članom istog Zakona to nije moguće ni za „nijedno lice koje je na izdržavanju kazne koju je izrekao sud druge zemlje, ili lice koje se nije povinovalo naredbi da se pojavi pred sudom druge zemlje zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava, a Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju razmatrao je njegov dosije prije hapšenja i utvrdio da zadovoljava međunarodne pravne standarde“.

Istim Zakonom propisano je da „izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže“.

„Za sada nema niti jednog ispunjenog uslova da bi se pristupilo primjeni zakonskih odredbi o oduzimanju mandata“, navela je glasnogovornica Pirić.

U tom smislu, Vasić sada čeka suđenje, a kako mu, zbog dostupnosti pravosudnim organima, nije određivan pritvor, nema smetnji za dalje obavljanje poslaničke funkcije. 

Izvor: Al Jazeera i agencije