Milanović: Oštra borba protiv korupcije

Milanović: Korupcijska hobotnica iz Hrvatske nije iskorijenjena (Arhiva)

Premijer Hrvatske Zoran Milanović na prvoj sjednici Vlade u 2015. godini iznio je niz mjera koje stupaju na snagu ove godine te najavio nastavak borbe protiv korupcije.

„Korupcijska hobotnica iz Hrvatske nije iskorijenjena, još stanuje sa svim stanarskim pravima, potpuno zaštićena u nekim organizacijama. Vidimo i dan-danas da ima političara koji u Hrvatskoj, kada se njihovi istaknuti članovi nađu na udaru zakona, dakle ne Vlade, ne ministra pravosuđa, ne policije, nego USKOK-a i DORH-a, praktički pružaju otpor, prijete DORH-u i kažu da svoje ne daju“, rekao je Milanović.

„Takvi se slikaju uz bok, uz rame predsjednicima i predsjednicama stranaka u Hrvatskoj. Ništa se nije promijenilo, sve je isto. Dakle, mi zakon poštujemo, nama je vladavina prava politički kredo”, prenosi Anadolija.

Niz mjera

Dodao je da, ako neko od pripadnika Vlade mora platiti cijenu, platit će je.

„Druga strana to prezire i to je bit političke borbe u Hrvatskoj danas i podjela u političkom smislu na nas i na njih. Jedan dio birača prašta ono što ne bi trebali praštati, a mi smo s druge strane izvrgnuti strogim kriterijima, i nama se ne prašta“, poručio je hrvatski premijer.

Milanović je obećao razračunavanje s korupcijom u godini koja je ispred njegove vlade, a koja je ujedno posljednja godina njihovog mandata prije parlamentarnih izbora.

Kazao je kako je Vlada donijela niz socijalnih i razvojnih mjera.

Lični dohodak će se obračunavati po novoj stopi, a to će, kako je kazao, značajnom broju građana omogućiti veće prihode.

Izjavio je kako su ovu mjeru u Vladi godinama promišljali i neće proći bez posljedica.

Istakao je kako je Vlada postigla dogovor sa vjerovnicima, prije svega, velikim telekomunikacijskim kompanijama i bankama, o oprostu i sanaciji dugova građanima koji su manji od 10.000 kuna (nešto više od 1.290 eura).

Iznio je i Vladinu mjeru novog sistema obračuna PDV-a za male poduzetnike i zanatlije koji imaju godišnji promet do 388.000 eura koja bi, kako je kazao, trebala olakšati poslovanje značajnom broju ljudi.

Nastavak privatizacije Imunološkog zavoda

Vlada Hrvatske je u petak donijela odluku o provedbi postupka javnog prikupljanja obavezujućih ponuda za kupovinu nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda te o njihovoj početnoj cijeni od 6,38 eura za dionicu.

Ministar privrede Ivan Vrdoljak rekao je kako je sazrelo vrijeme za nastavak potrage za strateškim partnerom Imunološkog zavoda, jer je poslovanje Zavoda stabilizirano i nije ugroženo, a zaostale plaće isplaćene.

Krajem prošle godine zaposleni u Imunološkom zavodu, najstarijem proizvođaču vakcina i krvnih derivata u ovom dijelu Evrope, izašli su na ulice, tražeći isplatu zaostalih plaća.

Upozorili su i da, ukoliko se privatizira kompanija koja jedina u državi proizvodi ovu vrstu neophodnih medicinskih proizvoda, i država i pacijenti platit će mnogo veću cijenu.

Prema odluci Vlade, objavljenoj u petak, prikupljat će se obavezujuće ponude za kupovinu 157.997 dionica iz državnog portfelja, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda, a kontrolni paket dionica od 25 posto plus jedna dionica ostaje u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 13 miliona eura za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi.

Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Potencijalni investitori pozvat će se na dostavu obavezujućih ponuda za kupovinu dionica u roku od 15 dana od danas.

Rok za podnošenje obavezujućih ponuda je 30 dana od dana kada Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) uputi potencijalnim investitorima poziv za prikupljanje obavezujućih ponuda za kupovinu dionica Društva.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu dionica i dokapitalizaciju Imunološkog zavoda raspisan je početkom maja, a na prodaju je bio ponuđen državni udio od 73,41 posto dionica Imunološkog zavoda.

Na njega je pristiglo osam pisama namjere, od čega su tri od stranih ulagača.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade raspravlja se o ponudama za eksploataciju nafte i plina u Jadranu.

Izvor: Al Jazeera i agencije