Mađari u Srbiji traže mađarsko državljanstvo

Institucije u Budimpešti zadovoljne su kontrolom poznavanja jezika koja se odvija u Subotici (Al Jazeera)

Polovica Mađara u Srbiji zatražila je mađarsko državljanstvo, iako je kao važan kriterij kontrola znanja mađarskog jezika dodatno pooštrena.

Kako je u intervjuu za portal Vojvodina danas izjavio konzul Mađarske u Subotici Gabor Kovač, iz Vojvodine, odnosno iz Srbije, do sada je 119.000 građana predalo molbe za dvojno mađarsko državljanstvo.

U ovu brojku su uračunati i oni koji žive u inostranstvu, naprimjer u Australiji, ali su njihovi preci rođeni u Vojvodini, prenosi Tanjug.

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u Srbiji živi 253.000 Mađara, dok 10 do 15 posto podnositelja zahtjeva za dvojno mađarsko državljanstvo nije mađarske nacionalnosti, ali su njihovi preci bili državljani nekadašnje Mađarske.

“Imajući sve ovo u vidu, može se reći da je polovina Mađara u Srbiji zatražila mađarsko državljanstvo”, rekao je Kovač.

Uvjeti za stjecanje mađarskog državljanstva po pojednostavljenom postupku ostali su isti.

Kontrola poznavanja jezika

Osnovni uvjet je da podnositelj molbe poznaje mađarski jezik i da je neko od njegovih predaka bio državljanin Mađarske.

Što se tiče poznavanje jezika, to se redovno kontrolira.

Prema riječima konzula Kovača, iskustvo je pokazalo da u slučaju onih koji su iz Srbije proputovali više stotina kilometara da bi negdje u Mađarskoj predali molbe, bilo je potrebno uvesti još jednu kontrolu poznavanja jezika u Generalnom konzulatu u Subotici, što pokazuje da su institucije u Budimpešti zadovoljne kontrolom koja se odvija u Subotici.

U svakoj fazi postupka postoji mogućnost za kontrolu poznavanja jezika: prilikom predaje molbe, prilikom polaganja zakletve i prilikom predaje molbe za mađarski pasoš, odnosno u eventualnom kasnijem obraćanju mađarskim organima.

“Najnoviji slučaj je povlačenje državljanstva od četiri osobe iz Vojvodine, odnosno Srbije, prilikom predaje molbe za mađarski pasoš, nakon što su postupak za dodelu državljanstva regulisali u Mađarskoj. Međutim, prilikom traženja pasoša imali su teškoće sa jezikom”, izjavio je Kovač.

On je naglasio da se državljanstvo može povući onima koji su ga stekli krivičnim djelom, prevarom vlasti i korupcijom.

Izvor: Agencije