Zakon o radu ne primjenjuje se na sve

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na početku svog mandata Zakon o radu označio kao jedan od najvažnijih akata koji moraju biti usvojeni u prvih 100 dana mandata Vlade. Ipak, novi Zakon o radu, koji se počeo primjenjivati, a kojeg su sindikati označili kao loš za položaj radnika, neće se primjenjivati na sve zaposlene.

U radionicama ili fabrikama ništa se nije promijenilo, radnici poslove obavljaju na isti način, ali zakon koji kroji njihov status je drugačiji. Otpremnine i minuli rad neće dobijati više za sve godine radnog staža, zbog čega se bune radnici, dok poslodavcima smeta to što će teret bolovanja i prijevoza radnika i dalje biti na njima. I ne samo to.

“Dobili smo dva cinizma, koja ne postoje u tržišno uređenim zemljama. Jedan je da plaćamo pauzu od 40 minuta, što mesečno iznosi dva radna dana, a drugi što plaćamo i dva dana za dobrovoljne davaoce krvi. Ako je taj njihov gest zaista human gest, onda to treba da snosi država”, smatra poduzetnik Milan Knežević.

Za službenike važe drugi zakoni

Za zaposlene u privatnom sektoru Zakon o radu je obaveza, no taj akt ne važi za nekoliko stotina hiljada državnih službenika u Srbiji.

“Zakon se samo u jednom manjem segmentu odnosi na rad državnih službenika”, ukazuje Željko Ožegović iz Ministarstva državne uprave.

Plaće i radni odnos državnih službenika regulirani su drugim zakonima, koji nisu usaglašeni s novim Zakonom o radu, a to, kako tvrde u Vladi, namjeravaju promijeniti do kraja godine.

“Ti zakoni će urediti radno-pravne odnose, način zapošljavanja samih službenika, način njihovog usavršavanja obrazovanja”, dodaje Ožegović.

Priča se tu ne završava, već zapetljava. Zaposleni u javnim ustanovama, kao što su bolnice i škole, vezani su za više zakona. Za njih, kao i za privatni sektor, važi novi Zakon o radu, osim kada je riječ o obračunu plaća.

“Plata se obračunava tako da se osnovica množi koeficijentom, a on je regulisan posebnom uredbom. Na ostalo što nije regulisano posebnim zakonom primenjuje se Zakon o radu”, navodi Marija Ivanović, punomoćnik Kliničko-bolničkog centra Zvezdara.

Koji se zakon na koga primjenjuje?

Zaštitnik građana Saša Janković upozorava da je potrebno biti ekspert za radno pravo kako bi se znalo koji se zakon na kojeg radnika primjenjuje. Odluka da se Zakon o radu primjenjuje u bolnicama i školama, kako kaže ombudsman, stavlja ih u isti rang s privatnim kompanijama.

“Utvrđivao sam slučaj u kojem doktor radi sedam godina na određeno vreme, stalno joj se produžava i fiktivno menja radno mesto, a onda neko bez ikakvog javnog konkursa dođe na to mesto na neodređeno vreme, očigledno po poznanstvu ili drugom kriterijumu koji ne bi smeo da je kriterijum”, ukazuje Janković.

Ombudsman ističe kako je svjetska praksa da postoje različiti pravni režimi koji se odnose na radnike u javnom i privatnom sektoru, ali da je partijsko zapošljavanje i često nekompetentnost državnih službenika obesmislila taj sistem u Srbiji.

“I sad ti posebni uslovi za državne službenike izgledaju kao privilegija, umesto, kao što bi trebalo da bude, zaštita za građane da znaju kada dođu pred državne službenike i ispred njih sedi stručan i savestan čovek sa integritetom”, dodaje Janković.

U javnom sektoru Srbije zaposleno je gotovo 800.000 osoba na čije plaće godišnje iz budžeta odlazi 2,5 milijardi eura, dok gotovo milion njih radi u privatnom sektoru, čija je prosječna plaća 270 eura.

Izvor: Al Jazeera