Zagreb: 80 miliona eura u zaštitu od poplava

Period provođenja projekta bi trebao biti ostvaren između 2015. i 2018. godine (AP)

Vlada Republike Hrvatske usvojila je prijedlog ministra poljoprivrede o zaduživanju Hrvatskih voda kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope za Projekat zaštite od poplava.

Vlada je usvojila prijedlog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da se Hrvatska zaduži kod Razvojne banke Vijeća Evrope za Projekat zaštite od poplava koji obuhvata 25 projekata, 12 sistema odbrane i izgradnje novog sistema zaštite od štetnog djelovanja voda.

Vrijednost projekta je 80 miliona eura sa PDV-om, s tim da će Razvojna banka sudjelovati s 40 miliona, odnosno 50 posto.

Period provođenja projekta bi trebao biti ostvaren između 2015. i 2018. godine, a Republika Hrvatska bi sredstva trebala vratiti bez čekanja na devet rata.

Tim sredstvima Vlada će nastojati sanirati krizne tačke u sistemu zaštite od poplava kako bi se umanjile posljedice i šteta prouzrokovana visokim vodostajem rijeka i odvodnih kanala.

Fond solidarnosti

Hrvatska je početkom mjeseca uputila zahtjev Fondu solidarnosti Evropske unije za finansijsku pomoć.

Iz Ministarstva ekonomije tada su naveli kako ukupne direktne štete od tih poplava iznose 297,6 miliona eura, a Fondu solidarnosti EU-a prihvatljiv i opravdan trošak za Hrvatsku iznosi 108,8 miliona eura.

Fond solidarnosti Evropske unije (EUSF) osnovan je kako bi se njegovim sredstvima odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera te izrazila solidarnost s regijama u Evropi pogođenim katastrofama.

Izvor: Agencije