Beograd: Novi stanovi opasni po život

Samo tri mjeseca nakon što su se uselili u nove stanove u Novom Beogradu, više od 100 porodica u dvije zgrade  prisiljeno je napustiti ih.

Toksikološke analize potvrdile su prisutnost fenola u organizmima stanara, a koji dolazi iz zidova. Ova štetna materija ima kancerogena svojstva. Stanove je izgradila državna kompanija.

Stan od 40 kvadrata na kredit kupila je porodica Krneta. Uselili su se početkom godine. Sredili su ga po svojoj mjeri. Nekoliko sedmica kasnije počeli su da osjećaju neprijatne mirise.

Imali su glavobolje i vrtoglavice. Nakon što su uradili analizu urina, kod kćerke i oca pronađene su visoke vrijednosti štetnih materija.

“Jako smo besni, jako smo ogorčeni na sve, ja se psihički loše osećam zato što je ovo jedno vrzino kolo, koje traje dva meseca, od početka i našeg kontakta sa građevinskom direkcijom, vrlo male se uradilo. Mi smo iznajmili stan, plaćamo kredit za ovaj stan, plaćamo podstanarstvo, duple režije – mi to sa našim platama ne možemo da izvedemo”, kaže Branka Krneta, stanarka novog naselja.

Neprijatan miris

Analiza urina rađena je na Vojno-medicinskoj akademiji. Testirali su se i ostali stanari. Kod polovine je potvrđeno povišeno prisustvo fenola i štetnih kiselina.

Građevinski materijal optanol, korišten u unutrašnjoj gradnji zidova, uzrok je napuštanja tek useljenih stanova.

“Sa problemom neprijatnog mirisa u novim zgradama na Novom Beogradu prijavilo se čak 180 porodica. Oni su se nakon tog problema iselili iz svojih novih stanova”, izvještava reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Stanove su uglavnom kupovali mladi bračni parovi sa djecom.  

“Prvenstveno smo zabrinuti za naše zdravlje. Drugo, ne znamo šta će biti stanom – da li će se to sanirati, kako će se sanirati, da li će uopšte ta sanacija uspeti, koliko je to duboko ušlo negde”, kaže Biljana Resanović, stanarka novog naselja.

Refundiranje troškova

Zgrade su prošle tehnički pregled i dobile upotrebne dozvole. Ipak, pregled objekata ne odnosi se na hemijske sastave i kvalitet zraka, jer to zakon ne propisuje.

U Direkciji kažu da krivca treba tražiti u onom ko je dozvolio da izvođači radova u slobodnoj trgovini kupe neispitan oplatol u kojem je bilo više toksina.

“Građevinska direkcija, osim što je podnela prijave inspekcijama, podnela je i krivičnu prijavu MUP-u i tužilaštvu kako bi se rasvetlile okolnosti u ovom slučaju jer mi zbog propusta drugih strana trpimo ogromnu materijalnu štetu”, ističe Katarina Konc iz Građevinske direkcije Srbije.

Blok ima šest zgrada sa 707 stanova. Problem se javio u dvije građevine.

U Direkciji kažu da će konačno rješenje za stanare imati krajem mjeseca. Ne navode opcije, ali potvrđuju da će im refundirati sve troškove uzrokovane napuštanjem domova.

Izvor: Al Jazeera