Đukanović saslušan u Tužilaštvu Crne Gore

Tužilaštvo tražilo od Mila Đukanovića da objasni jesu li njegove izjave o likvidaciji Duška Jovanovića političke prirode (Reuters)

Crnogorski premijer Milo Đukanović saslušan je u Vrhovnom državnom tužilaštvu o saznanjima u vezi s ubistvom glavnog i odgovornog urednika lista Dan Duška Jovanovića, prenosi agencija Srna.

Predstavnici Tužilaštva tražili su na saslušanju u petak od Đukanovića da objasni jesu li njegove izjave o likvidaciji Jovanovića političke prirode ili ima neke druge informacije o tom zločinu, piše list Dan.

Prema saznanjima podgoričkog lista, šef Vlade Crne Gore kazao je kako su njegove izjave o ubistvu Jovanovića date u političkom kontekstu i da je o nalogodavcima govorio iz političke vizure.

Prema nezvaničnim saznanjima, Đukanović nije priložio nijedan konkretan dokaz protiv bivšeg premijera Srbije Vojislava Koštunice, kojeg je svojevremeno optužio da stoji iza ubistva Jovanovića.

S druge strane, podgoričke Dnevne novine pišu kako je premijer ponovio optužbe na račun Koštunice, navodi agencija Tanjug.

Jedina presuda

List nezvanično saznaje da je Ðukanović pozvan u Tužilaštvo nakon što je u martu ove godine u Skupštini Crne Gore rekao da je Jovanovića “ubio onaj ko ga je najviše koristio dok je bio živ”.

Ðukanović je, podsjećaju Dnevne novine, tada kazao da iza ubistva Jovanovića stoji isti onaj koji je “najviše koristio” i aktuelnog lidera opozicijskog Demokratskog fronta Miodraga Lekića, u svim godinama njegovog djelovanja kao ambasadora, kao i da “on [Ðukanović] zna o kome se radi”.

“On je bio poslodavac i Jovanovića i Lekića, i to je bio onaj isti koji nosi politički kišobran za ubistvo [premijera Srbije] Zorana Ðinđića i onaj koji je svojom politikom onemogućavao Srbiji da stane na evropski put. To je onaj koji je svojim destrukcijama pred Briselom pokušavao Crnu Goru da omete na njenom evropskom putu. On je finansirao Lekića i njegovo društvo da idu u Vašington da traže odlaganje referenduma”, rekao je tada Ðukanović, a mediji su u njegovim riječima “prepoznali” Koštunicu.

Prije Đukanovića, u maju je istim povodom saslušan crnogorski ministar pravde Duško Marković.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine ispred redakcije lista Dan.

Za ovo ubistvo za sada je samo kao saučesnik bio osuđen Damir Mandić, kome je Ustavni sud Crne Gore ukinuo presudu od 18 godina zatvora i naložio novo suđenje.

Izvor: Agencije