Zbog pada nataliteta pusta sela u Srbiji

Godišnje je blizu 40.000 manje rođenih od broja umrlih u Srbiji. Ta zemlja se više od pola stoljeća suočava s nedovoljnim priraštajem.

Prema statističkim podacima, za samo deset godina Srbija je od populacijski kritične situacije, u kojoj je svaki treći par imao svega jedno dijete, danas u poziciji da svaki treći par uopće nema djecu.

Odlazak mladog stanovništva i sve manji broj djece su najvidljiviji na selu. Iz seoskog područja nadomak Kragujevca priču donosi Dušan Hadži Nikolić.

Opština Knić kod Kragujevca ima sve manje stanovnika. Stopa rađanja ovdje iznosi svega 4,4 promila, što je duplo manje u poređenju s Novim Pazarom, gdje je priraštaj blizu osam promila.

Mladi se sve teže odlučuju na život na selu, pa poljoprivreda ostaje na penzionerima, koji i trud i penzije ulažu u polje. Međutim, ne mogu sami.

Plaćanje nadnica

“Ovde je nadnica jednom radniku nepunih sedam-osam sati 2.000 dinara [18 eura] i to da ga ugostiš kao na svadbi. Piće, jelo, izvanredno da bude to sve lepo, da bi sutra mogao da ga zovem ponovo”, govori 83-godišnji Milenko Tešanović, mještanin Knića.

Kaže nam da mladi ne bježe od rada, već nemaju mogućnost uopće početi bilo šta. A gdje nema mladih parova nema ni djece.

“Broj đaka u opštini Knić u proteklih 15 godina je prepolovljen, pa tako u jednoj osnovnoj školi, u kojoj su postojala dva odelenja sa po 30 đaka, sada postoji samo jedno odelenje, koje ima 25 đaka”, izvještava reporter Dušan Hadži Nikolić.

Lokalna samouprava pokušava stimulirati priraštaj.

“Ono što lokalna samouprava čini jeste da je donela strategiju održivog razvoja od 2010. do 2020. godine i u tim merama ona preduzima određene radnje u cilju sprečavanja ili umanjenja tog procesa, koji je zastupljen u celoj Srbiji”, ističe pomoćnik predsjednika Opštine Knić  Nikola Čamparević.

Upitni rezultati

Opština se trudi da poboljša uvjete obrazovanja mladih kroz stipendiranje đaka i izgradnju školske infrastrukture, a stimulira i rađanje djece pomažući porodilje prvih godinu dana.

Demografi smatraju da, uprkos naporima, za pozitivne efekte treba vremena, a pitanje je i da li će razne stimulacije uopće dati rezultate.

“Efekti nisu zadovoljavajući, a promene koje se najavljuju će ići u smeru da situacija bude ne možda gora, ali teško može da se očekuje zaustavljanje ovih negativnih tendencija”, kaže demograf Goran Panev.

U opštini Knić broj stanovnika se svakih deset godina umanji za gotovo 2.000. Godine 1990. bilo je blizu 18.000 građana, a danas samo njih 14.000. Napuštene kuće bi mogle biti stalni dekor uz seoske livade.

Izvor: Al Jazeera