Pola Srbije bez predstavnika u Skupštini

Više od polovine gradova u Srbiji nema svog predstavnika u Narodnoj skupštini. Među zastupnicima je najviše Beograđana, potom Novosađana, a najmanje ih dolazi sa juga Srbije. Jug je i ekonomski najsiromašniji – tamo je 10 najnerazvijenijih općina. Slijedi priča o političkoj zastupljenosti te regije i ekonomskoj povezanosti.

Svaki treći zastupnik u Skupštini Srbije je iz Beograda. Od ukupno 174 općine u Srbiji, 100 njih nema svoje predstavnike u parlamentu. Općina koja nikada nije imala zastupnika je Gadžin Han pored Niša. Centar je teritorije Zaplanja, s više od 30 sela na jugoistoku Srbije. Stanovnici vjeruju da bi bolje živjeli kada bi imali svog predstavnika u republičkoj vlasti.

“Za ovu zemlju, za ovo siromašno Zaplanje mnogo dobrih sela izumiru načisto… Nema ljudi, đaci nema u školu, stvarno živa tragedija u Zaplanju…”, kaže jedan mještanin tog naselja.

Političko nerazumijevanje

A u statističkim podacima sve izgleda još mnogo teže.

“Opština Gadžin Han jedna je od najsiromašnijh opština u Srbiji i zato ne čudi podatak da je za 60 godina broj stanovnika smanjen čak tri puta. Ukoliko se ništa ne promeni u ovoj opštini za 40 godina, procene su, neće živeti nijedan stanovnik”, izvještava iz Gadžinog Hana reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Sličnih općina ima mnogo, a jaz između Beograda i ostatka Srbije sve se više produbljuje.

“Bojim se da je i ova situacija dovela dotle da se Beograd i ostatak Srbije jednostavno politički ne mogu razumeti. Stvari koje su prioritet u politici su one teme koje su popularne u Beogradu, o kojima se priča u Beogradu, a nešto što se dešava izvan Beograda ne samo da je nevidljivo, o tome ništa ne možete ni čuti”, kaže Mladen Jovanović iz nevladine organizacije Koalicija za decentralizaciju.

Nekadašnji Nišlija, gradonačelnik, potom ministar i premijer Srbije, a sada zastupnik u Skupštini Srbije izabran sa beogradske liste Zoran Živković kaže da je neophodno uvesti kombinirani izborni sistem i povećati broj općina u Srbiji.

Samci i dvočlane zajednice

“Decentralizacija Srbije se neće desiti tako što će svaka opština imati svog poslanika. Pitanje je po kom izbornom sistemu, iz koje stranke i kog čoveka birate, da li ste glasali za stranačkog lidera neke stranke i za tu stranku, pa onda on izabere svog najvećeg poltrona u Srbiji i postavi ga za poslanika iz neke male opštine… Onda on neće moći da vam pomogne ništa”, smatra Živković.

Politika uskostranačkih interesa u zastupničkim mandatima, uprkos stalnom insistiranju na ravnomjernom regionalnom razvoju, jedan je od razloga što se u južne općine Srbije već godinama najmanje ulaže. Danas je na jugu oko 45 posto radno sposobnog stanovništva nezaposleno, a svako drugo domaćinstvo u selima ustvari su dvočlane zajednice ili samci u odmaklim godinama života.

Izvor: Al Jazeera