Kosovo: Pronađeno i tijelo druge žrtve

Dvoje poginulih bilans je jake eksplozije koja se dogodila danas u termocentrali Kosovo A u Obiliću.

U večernjim satima pronađeno je beživotno tijelo još jedne žrtve nesreće, dok je treća osoba, koja se vodila kao nestala, nešto ranije pronađena živa i prebačena je u Univerzitetsko kličko-bolnički centar u Prištini.

“U ruševinama je pronađeno i tijelo druge žrtve, tako da je bilans današnje nesreće dvoje poginulih”, potvrdio je za Anadoliju Edmond Nulleshi, direktor za usluge u Kosovskoj elektroenergetskoj koorporaciji (KEK).

Direktor Urgentnog centra Basri Lenjani je za Anadoliju potvrdio da je ukupno 14 osoba tražilo ljekarsku pomoć i da nijedna od njih nije u životnoj opasnosti.

“Sve slučajeve su primile urgentne ekipe, urađena je dijagnoza i radi se o opekotinama. Od 14 povrijeđenih 12 je nakon ljekarskog tretmana pušteno kućama, dok su dvije osobe još na pregledima i nisu u opasnosti”, kazao je Lenjani.

Od jačine eksplozije oštećeno je 12 kuća i četiri lokala u blizini termocentrale.

Eksplozija je oštetila fasade kuća, kazali su stanovnici Obilića. 

Opasnost nije prošla

Predsjednik Kosovske vlade Hashim Thaci rekao je da je eksplodirala boca s gasom i s lica mjesta pozvao da se ne stvara panika.

“Opasnost još nije prošla, ali je opasna zona izolirana. Svi specijalizirani timovi su spremni. Evakuirani su svi radnici, zbog toga što opasnost još nije prošla. Ja sam sa radnicima, tu je i ministar [ekonomskog razvoja Kosova Fadil] Ismaili, svi smo ovdje kako bismo pomogli u spašavanju ljudi”, rekao je Thaci, koji je otkazao sve predizborne aktivnosti zbog eksplozije.

Mjestu nesreće mogu pristupiti samo vozila hitne pomoći, policije i vatrogasne službe, javlja Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.

Policija je blokirala ulaz u kompleks termoelektrane, a pred kapijom se nalaze članovi porodica zaposlenika, koji očekuju informacije o svojim najbližim.

Eksplozija je bila toliko jaka da se čula i u Prištini, od koje je termoelektrana udaljena 13 kilometara.

Izvor: Al Jazeera i agencije