Dačić: Srbija nikada neće biti protiv Rusije

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je, poslije razgovora sa šefom srbijanske diplomatije Ivicom Dačićem, kako se sa poštivanjem odnosi prema pregovorima Srbije i Evropske unije te kako polazi od toga da je nedopustivo stvaranje novih linija razdvajanja u Evropi.

Prema njegovim riječima, pregovori Srbije sa EU-om „promovišu ideju jedinstvenog ekonomskog, humanitarnog i kulturnog prostora”.

Govoreći o Južnom toku, Lavrov je rekao da svi planovi za realizaciju tog projekta ostaju na snazi jer je on jedino sistemsko rješenje za opskrbu plinom Jugoistočne Evrope.

„Potvrdili smo sve naše sporazume i ugovore kada je riječ o Južnom toku, kao i neophodnost realizacije tog velikog projekta jer on jedini može plinom osigurati Jugoistočnu Evropu”, rekao je ruski ministar na konferenciji za novinare.

Nikolić pozvao Putina u Srbiju

Srbija neće učiniti ništa što bi ugrozilo dobre odnose sa Rusijom, potvrđeno je nakon sastanka srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beogradu.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Nikolić je rekao da Srbija „sa zabrinutošću prati tamošnja dešavanja“.

„Stav Srbije po pitanju krize u Ukrajini neće se menjati, a predsednik Nikolić je istakao da se nada da će svi problemi što pre biti rešeni mirnim putem“, saopšteno je iz kancelarije predsjednika Srbije.

Nikolić je Lavrovu uručio zvaničan poziv predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu da posjeti Srbiju u oktobru povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Nikolić i Lavrov razgovarali su i o projektu Južni tok, ocijenivši ga kao projekat od velikog značaja za cijelu Evropu, a pogotovo za Srbiju, navodi se u saopštenju.

Naveo je i kako vjeruje da je zaustavljanje radova na Južnom toku u Bugarskoj privremenog karaktera.

„Sva rješenja ostaju na snazi kada je riječ o radovima. Nikakvih promjena planova nema”, rekao je Lavrov.

Nakon susreta sa Dačićem, Lavrov će se sastati i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem te premijerom Aleksandrom Vučićem.

Dačić za dobre odnose i sa EU-om i sa Rusijom

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je, nakon susreta s ruskim kolegom Lavrovim, da članstvo Srbije u EU nikako neće oslabiti ili prekinuti veze sa Rusijom.

Potvrdio je kako Srbija želi biti članica EU-a, što je nacionalni i državni interes, te dodao kako Srbija ne želi i nikada neće biti protiv Rusije.

„Nisam shvatio da je to pitanje ‘ili Rusija ili EU’. Želimo i EU i nastavljanje dobrih odnosa sa Rusijom. Zašto bi se samo od Srbije tražilo da se opredeljuje ‘ili – ili’, dok druge zemlje EU-a imaju najrazvijenije odnose sa Rusijom“, upitao je Dačić.

Izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posjete kolege iz Ruske Federacije, istakavši da je za nivo političkih odnosa, kakvi postoje između dvije zemlje, bilo važno da dođe do češćih i redovnih međusobnih posjeta.

Zahvalnost na ruskoj podršci

„Nivo političkih odnosa je možda najbolji u poslednjih nekoliko decenija i želimo više razmena poseta možda i na višem nivou. Sa druge strane, svi ekonomski projekti koji su započeti, biće nastavljeni. Interes je Srbije da se oni nastave. Naš nacionalni i državni interes je da se izgradi Južni tok, da Naftna industrija Srbije (NIS) bude najbolja kompanija u regionu, da se uspešno završi program revitalizacije naše železnice i niz drugih novih programa investicija“, ukazao je Dačić.

Podsjetio je i kako je Ruska Federacija, uz Njemačku i Italiju, jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Srbije.

Zahvalio se Rusiji, a posebno ministru Lavrovu, na dugogodišnjem kontinuiranom praćenju i uključenosti u probleme koje Srbija ima kada je riječ o Kosovu i podršci koju Moskva daje.

„Da nije podrške Rusije i još nekih drugih zemalja, ali pre svega Rusije i Kine, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN-a, Srbija bi danas bila u gotovo izgubljenoj poziciji kada je reč o Kosovu i Metohiji“, uvjeren je Dačić.

Izvor: Agencije