Grabar-Kitarović kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske

Karamarko kaže da je Grabar-Kitarović ''autentični HDZ-ovac'' (Patrik Macek / PIXSELL)

Kolinda Grabar-Kitarović je kandidatkinja najjače hrvatske opozicione stranke, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ),  za predsjednicu države na predstojećim izborima, potvrdio je u Vukovaru šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Grabar-Kitarović bivša je ministrica vanjskih poslova i evropskih integracija i hrvatska ambasadorica u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon toga preuzela je dužnost pomoćnice generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena za javnu diplomatiju.

Karamarko je izjavio da je ubijeđen u pobjedu Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.

‘Autentični HDZ-ovac’

“Mislim da se radi o kandidatu koji nije odnjegovan na nekim socijalističkim jaslama, kao prethodni. Po prvi put je netko kandidat koji je nakon [prvog hrvatskog] predsjednika [Franje] Tuđmana autentični HDZ-ovac. Vi znate da predsjednik Republike ima odgovornost i u domeni vanjskih poslova i sigurnosti vojske, a pogledajte njezinu karijeru i vidjet ćete da je upravo za to specijalizirana i te su njezine kvalitete prepoznali i u NATO savezu”, rekao je Karamarko.

Naglasio je kako HDZ-ovoj kandidatinji sve ide u korist te da se niti jedan kandidat s njom ne može mjeriti.

“S druge strane, ona je žena. Mi hrabro kandidiramo ženu unatoč nekima koji kažu da hrvatsko društvo još nije spremno za ženu na takvom jednom mjestu. Mi tvrdimo da jest”, poručio je.

Karamarko je rekao kako HDZ na Pantovčak ne želi izabrati “nekoga tko će biti fikus i prilagođavati se dnevnopolitičkim situacijima, kao što je to sada”, već osobu “koja će se koristiti svojim ovlastima i brinuti o ovoj teškoj situaciji”.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik Davor Bernardić uvjeren je da će aktuelni hrvatski predsjednik Ivo Josipović definitivno biti onaj koji će zadržati povjerenje hrvatskih birača na predstojećim predsjedničkim izborima.

Kolinda Grabar-Kitarović je, priznaje, bila dobra ministrica za vrijeme vlade Ive Sanadera. “Dugo je živjela vani i sasvim sigurno zna kako život vani izgleda, no ja vjerujem da će ipak predsjednik Josipović osigurati povjerenje građana i po drugi put”, kaže Bernardić.

Na pitanje o popularnosti koje joj daju ankete, Bernardić uzvraća kako popularnost ne znači da će ljudi glasati za Grabar-Kitarović.

Izbori krajem godine

Boro Grubišić iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) kaže kako je prednost HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović u tome što je izbivala iz Hrvatske i nije bila umiješana u politička dešavanja koja su rezultirala gađenjem građana prema politici.

Dodaje kako Savez za Hrvatsku još nije izašao sa svojim kandidatom.

Ivo Josipović  je 2010. godine izabran na predsjedničku funkciju kao kandidat Socijaldemokratske partije. Izbori se očekuju krajem godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije