Mišković najavio žalbu pred Evropskim sudom

Vlasnik Delta Holdinga pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamijenjen jamstvom od 12 miliona eura (AP)

Odbrana vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića podnijet će sljedeće sedmice Evropskom sudu za ljudska prava predstavku zbog prekomjernog opterećenja Miroslava Miškovića u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi u Specijalnom sudu, zbog optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima.

Miškovićev branilac Zdenko Tomanović rekao je novinarima u pauzi suđenja da je žalba u pripremi i da će biti podnesena iduće sedmice, navodi Tanjug.

On je podsjetio da je Mišković bio u pritvoru sedam mjeseci, da je za odbranu sa slobode položio 12 miliona eura, da mu je blokirano 40 miliona eura imovine i da mu se ne dozvoljava da putuje u inostranstvo.

Tomanović je rekao da je mjera po kojoj se Miškoviću ne dozvoljava putovanje u inostranstvo prekomjerna, čak i za praksu domaćih sudova, jer to, kako je naveo, nije uobičajeno čak ni kad su u pitanju okrivljeni za mnogo teža krivična djela.

Advokat je izrazio očekivanje da će Evropski sud razmatrati njihovu žalbu i da će je pozitivno riješiti, s obzirom na njegovu praksu i praksu drugih sudova u Evropi.

Tomanović je prethodno, na suđenju, rekao da danas podnosi žalbu na rešenje kojim je Miškoviću za još tri meseca produžena mjera oduzimanja pasoša i zabrana napuštanja boravišta.

Žalba zbog oduzimanja pasoša

Odbrana vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića, optuženog za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, danas predaje žalbu na sudsko rješenje, kojim su mu za još tri mjeseca produžene mjere oduzimanja pasoša i napuštanja boravišta.

U nastavku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku “Nibens grupe” Milu Ðuraškoviću i još osmerici optuženih Miškovićev branilac Zdenko Tomanović je rekao da danas ističe rok za predaju te žalbe i da će ona danas biti podnesena sudu.  

Miroslav Mišković je krajem decembra završio izlaganje svoje odbrane, a njegov sin, kao i Ðurašković, to su učinili krajem februara. U nastavku suđenja se očekuje da i ostali optuženi završe izlaganje odbrane, nakon čega će početi dokazni postupak, prenosi agencija Tanjug.

Proces su do sada iz sudnice pratili domaći i strani posmatrači, kojima je osiguran prijevod o trošku vlasnika Delta Holdinga, po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa.

Negirali krivicu

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 150 miliona eura, a budžet za 4,2 miliona eura.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba djela zakonom je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića, koji se terete za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično djelo poreska utaja.

Svi optuženi su u istrazi, kao i na početku suđenja u izjašnjavanju o krivici, negirali da su izvršili krivična djela za koja se terete.

Oduzimanje pasoša

Specijalni sud u Beogradu je prije desetak dana produžio za još tri mjeseca mjeru oduzimanja pasoša vlasniku Delta Holdinga, čime mu je onemogućeno da putuje u inostranstvo.

On je 23. jula pušten iz pritvora, koji mu je zamijenjen jamstvom od 12 miliona eura u gotovini u dinarskoj protivvrijednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miškoviću je određena i mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd – PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Ista ova mjera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra prošle godine ukinut kućni pritvor za jamstvo hipotekom na lokal vrijednosti 3,3 miliona eura.

Izvor: Agencije