CG: Pred Gusinjem stvaranje efikasne vlasti

Crna Gora je nedavno dobila novu općinu – Gusinje. U mjestu još nije izgrađeno sjedište lokalne administracije.

Kasnio je i novac Općinskoj izbornoj komisiji. Ali, stanovnici su optimistični. Nakon 60 godina, njihovom mjestu je vraćen status općine.

U Gusinju, na sjeveru Crne Gore, mjestu koje graniči sa Albanijom, bio je reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Krajem veljače na skupštinskom zasjedanju Crne Gore odlučivalo se o novom statusu Gusinja.

Slavlje zbog statusa općine

Uslijedilo je slavlje u tom kraju, i to nezabilježeno, jer mjestu je vraćen status općine, 23. u državi. Bližu prošlost zamijenila je realnost.

“Ali smo sada na velikom ispitu da izaberemo lokalnu samoupravu koja će valorizovati to slavlje i dati nam šansu da opstanemo ovdje”, kaže Samin Radončić s Radio Gusinja.

Opstanku i boljem sutra nada se i stanovnik Gusinja Ahmet Deljanin, dok gleda u zgradu gdje bi trebalo biti sjedište lokalne vlasti. I dalje je u izgradnji, ali njemu to ne smeta.

“Ovo je istorijski korak, ovo što je vraćena opština. Za napredak, razvoj i prosperitet ovog kraja”, kaže Ahmet.

Gusinje trenutačno ima manje od dvije tisuće stanovnika. Nova administracija trebala bi imati dvadesetak službenika.

Rusmin Laličić, kao predsjednik Mjesne zajednice, tvrdi kako je mnogo radio da Gusinje opet bude lokalni centar i ne sumnja u njegov financijski opstanak.

Efikasna vlast

“Porezi na nekretnine i ostali porezi koji pripadaju lokalnoj samoupravi po zakonu mogu da omoguće da administracija od nekih 25-26 ljudi živi od svojih poreza”, kaže Laličić iz Koalicije za Gusinje.

Njegov politički oponent Ruždija Radončić radni vijek proveo je u sada susjednoj općini Plav, kojoj je Gusinje donedavno pripadalo. Za efikasnu vlast, kaže, trebat će vremena.

“Treba kadrova, mi ćemo učiniti sve da stvorimo jednu efikasnu lokalnu upravu koja će znati da krene. Znam da je to težak posao, s obzirom na to da sam radio u tim organima dugo”, kaže Radončić iz Složno za Gusinje.

Težak posao bit će i završetak puta koji vodi samo do Albanije. Lokalni političari smatraju ga pravcem razvoja. No, to je međudržavno pitanje.

“Dugo se u Gusinju govori o izgradnji ovog puta do Podgorice, ali preko Albanije, u dužini od šezdesetak kilometara. I tri puta bi bio kraći od onog postojećeg koji vodi do glavnog grada Crne Gore”, javlja Gagić.

Podgorica odužila s isplatom novca

Iz Podgorice su odužili s formiranjem te uplatom novca lokalnoj izbornoj komisiji. U Gusinju su uzeli stvar u svoje ruke.

“Ali smo dobili informaciju od opštinske izborne komisije da su se snašli od ličnih sredstava, pripremili sav materijal, pripremili kutije, sprejeve, zastave”, kaže Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju.

Dok se vodi borba za lokalne glasove, mještanin Gusinja Hasim Koljenović je sa svojim stadom ovaca. Ima i poruku za budućeg načelnika i mještane.

“Treba svako da zna da se bolje može živjeti ako ćemo da pljunemo u dlanove i da opština ima interes od nas”, kaže Hasim.

Interes je općine da djeca ostanu u mjestu, da se ne rasele poput mnogih Gusinjaca.

Želja svih je da svijet konačno vidi prirodne ljepote kraja ispod Prokletija. I od toga da se profitira.

Izvor: Al Jazeera