Priština: Usvojen Zakon o veteranima OVK-a

Zakonom je predviđeno da veterani koji nisu u radnom odnosu dobiju penziju od 170 eura (Al Jazeera)

Skupština Kosova usvojila je Zakon o ratnim veteranima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Zastupnici najveće opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova (DSK), prije glasanja napustili su sjednicu, jer amandmani koje su oni predložili nisu prihvaćeni.

Zakonom je predviđeno da veterani koji nisu u radnom odnosu dobiju penziju od 170  eura i druge beneficije, poput zdravstvenog osiguranja.

Šezdeset hiljada prijavljenih

Status veterana tražilo je više od 60.000 osoba, čiji postupak verifikacije do kraja sljedeće godine provodi Vladina komisija.

Udruženje veterana Kosova je još ranije objavilo kako je, prema njihovim podacima, u ratu na Kosovu učestvovalo blizu 20.000 osoba.

“Cilj ovog Zakona je da veterani Oslobodilačke vojske Kosova uživaju beneficije, jer su oni njihovim zalaganjem tokom rata bili ključni faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova. Niko, ni u jednom momentu, neće da uskrati doprinos koji su svi vojnici kosovske oslobodilačke vojske dali za slobodu Kosova”, rekao je kosovski premijer Hashim Thaci.

Krajem marta zastupnici Skupštine Kosova nisu dali zeleno svjetlo prijedlogu zakona, jer je DSK glasao protiv, zahtijevajući da se u taj zakon uvrste amandmani u vezi sa pripadnicima FARK-a, oružanih snaga u vrijeme kada je Vladu Kosova u egzilu vodio Bujar Bukoshi, a koje je formirao DSK.

Izvor: Al Jazeera