Pravedno naplaćivanje cestarina u Hrvatskoj

Cijelo desetljeće vozači u Hrvatskoj plaćali su pogrešne cijene cestarina zbog nesređenih kriterija za izračunavanje dionica. Na štetu putnika, Hrvatske autoceste su tako “ubrale” nekoliko milijuna eura. Sada će se koristiti novi cjenovnici, prema kojima će vozači napokon plaćati prijeđene kilometre.

U ponedjeljak u šest sati ujutro prestalo je pogrešno naplaćivanje cestarina. I to nakon više od deset godina. A svake godine vozači su Hrvatskim autocestama platili oko 920.000 eura cestarina previše.

“Koliko bi trebali vratiti, oni ne mogu vratiti. Tako da ovo je sitnica”, jedan je od komentara vozača.

Novac niko neće vratiti

“Gotovo 100 eura više u samo godinu dana platio je primjerice vozač koji je jednom na tjedan putovao iz Zagreba za Split i natrag. Taj novac nitko mu neće vratiti. A tko je kriv? Ministar prometa pozvao je da se sankcioniraju bivše uprave. Cestarski sindikat kaže da netko treba odgovarati. Ali, nikakva istraga još nije pokrenuta”, izvijestila je iz Zagreba reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Niti će biti. Jer, kriv je cijeli sustav. Sve do sada naplaćivane su pogrešne duljine dionica. Razlog su nesređeni kriteriji, stari podaci, a cijene nekih dionica nerijetko su bile i stvar političke odluke. Sad to više nije moguće, jer tu su Pravilnik o određivanju cijena i precizne geodetske snimke duljine dionica.

“Krajem 2013. godine donesen je pravilnik o cestarini kojim je točno definirana metodologija izračuna cestarine te je HAC izvršio kompletnu reviziju cjenika, koji se temelji na završenoj bazi cestovnih podataka dobivenih geodetskim snimanjem”, objašnjava Ivana Jurišić, voditeljica za praćenje i naplatu cestarina u HAC-u.

Usklađivanje s europskim direktivama

Kako bi se uskladili s europskim direktivama i vozačima naplaćivali udaljenost koju zaista i prođu, HAC i Autocesta Rijeka-Zagreb korigirale su cjenike. Na najprometnijim dionicama to će izgledati ovako: najviše pojeftinjuje autocesta od Zagreba do Splita, sedam kuna (92 eurocenta). Jeftinija će biti i vožnja od Zagreba do Ploča. A za 13 eurocenta poskupljuju dionice Zagreb – Rijeka i Zagreb – Lipovac.

Niti će oni koji su plaćali previše dobiti novac natrag, niti će oni koji su plaćali premalo morati nadoknaditi razliku. A, prema svemu sudeći, niti će tko odgovarati za desetogodišnji propust, uglavnom na štetu vozača. Od ujutro krenulo se iznova, ovaj put s pravednim cijenama.

Izvor: Al Jazeera