Vučić objavljuje sastav kabineta 27. aprila

Mandatar za sastav vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da prije petka neće govoriti o sastavu svog kabineta, ali i da će u njoj najvjerovatnije biti 16 ministarstava, odnosno 17 ili 18 članova vlade u kojoj će biti SPS, SVM i veliki broj nestranačkih ljudi.

To što će nestranačke ličnosti voditi mnoge resore Vučić, kako je rekao, ne smatra slabošću, precizirajući da će u petak na sjednici GO stranke predložiti sastav vlade, da će vlada biti izabrana u nedjelju do 19 sati.

„Danas je otišla inicijativa za predsednika skupštine, sutra predlog zakona o vladi i ministarstvima, sutra će biti izabran i predsednik Skupštine grada, prekosutra gradonačelnik… Sve ide u dan kao isto smo i rekli“, rekao je Vučić.

On je dodao da će jedina pauza biti ona koja je predviđena poslovnikom o radu skupštine, zbog predlaganja amandmana na predložene zakone o ministarstvima i o vladi. Prema Vučićevim riječima, sva su ministarstva su važna, a ono što predstoji su strukturne reforme.

„Zahvalan sam predsedniku (Tomislavu) Nikoliću što je podržao promene legislative u oblasti radno-pravnog zakonodavstva, ekonomije, prava, jer moramo 13 novih zakona da donesemo, o radu, privatizaciju, stečaju, planiranju i izgradnji… Sve to moramo da uradimo do leta”, rekao je on.

Dodao je da je drugi dio rješavanje problema kompanija u restrukturiranju, a treći situacije u javnim poduzećima, koja više neće biti vezana za ministarstva, već za vladina tijela.

„Javna preduzeća je osnovala država, učestvuju jednako na tržištu i njihov posao je da to što zarade vrate i državi, a to nikada nije bio slučaj“, primijetio je Vučić i dodao da su uz planu i oštre mjere fiskalne konsolidacije.

Velika iskušenja

Predsjednik Srbije Nikolić, nakon što je mandat za formiranje nove vlade ove države povjerio lideru Srpske napredne stranke Vučiću, poručio je da će, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, dijeliti sa vladom odgovornost u suočavanju sa iskušenjima koja očekuju državu.

Nikolić je, nakon konsultacija sa liderom SNS-a i odluke da mu povjeri mandat čestitao Vučiću uz opasku da mu „ne bi bio u koži“.

„Srbija je pred ogromnim iskušenjima. Pobeda, radost i veselje završeni su brojanjem glasova, a danas počinje velika odgovornost i rad pod lupom javnosti i svih onih koji žele da vladi pronađu grešku“, kazao je Nikolić.

Predsjednik Srbije se sa Vučićem, kako je rekao, dogovorio da zajednički snose rizike i odgovornost, jer vladu očekuju odluke koje neće biti popularne, ali su nužne „zato što su prethodnici donosili popularne odluke“. 

Nikolić je u poslijepodnevnim satima obavio konsultacije sa predstavnicima izborne liste “Aleksandar Vučić – budućnost u koju verujemo”, povodom formiranja nove vlade i Vučiću povjerio mandat za formiranje vlade.

Izbornu listu “Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo”, koja ima 158 od 250 poslanika, čine Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Pokret socijalista.

Nikolić je 17. aprila obavio konsultacije sa predstavnicima koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije, Demokratskom strankom, predstavnicima liste okupljene oko Nove demokratske stranke, Savezom vojvođanskih Mađara, Strankom demokratske akcije Sandžaka i Partijom za demokratsko djelovanje.

Dogovor sa SVM-om

Vučić je rekao da je socijalistima ponudio da uđu u vladu u skladu sa svojom snagom, imajući u vidu, kako je naveo, potrebu SNS-a da “pravi Srbiju ujedinjenja, a ne podela”, i pokazuje da je drugačija od ostalih partija.

Predsjedništvo SPS-a prihvatilo je prijedlog SNS-a i njenog predsjednika o učešću u novoj vladi, ocjenjujući da je “to u najboljem interesu Srbije”.

SNS i SVM trebalo bi u srijedu i zvanično da stave paraf na dogovor o zajedničkom učešću u budućoj vladi, pišu beogradske Večernje novosti.

U koalicionom sporazumu koji će potpisati SNS i SVM, između ostalog, naći će se i dio u kojem se budući partneri obavezuju da će u fokusu njihove politike posebno biti poljoprivredna, socijalna pitanja i privreda, kao i specifična manjinska pitanja.

“Mi insistiramo da u tekstu sporazuma bude i obaveza da do 6. juna bude donet novi statut pokrajine, a do kraja godine i Zakon o finansiranju”, rekao je član Predsjedništva SVM-a Balint Pastor za beogradski list.

On objašnjava da će SVM dobiti državne sekretare u resorima privrede, poljoprivrede, infrastrukture, socijalnih pitanja i zdravstva, kao i zamjenike u dva skupštinska odbora – za EU i poljoprivredu.

Susreti s opozicijom

Predsjednik Demokratske stranke Dragan Ðilas rekao je na sastanku sa Nikolićem da ta stranka ne može učestvovati u budućoj vladi, ali i da od Srpske napredne stranke nije ni dobila poziv za razgovore na tu temu.

Lider Nove demokratske stranke Boris Tadić izjavio je poslije sastanka sa predsjednikom Srbije da neće ući u vladu u kojoj je SPS, a njegovi koalicioni partneri iz LSV-a Nenad Čanak i Z ZS-a Dušan Petrović odbacili su spekulacije medija da samostalno razgovaraju sa naprednjacima.

Na konsultacijama kod Nikolića su prošlog četvrtka bili i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, koji je rekao da očekuje poziv na razgovore o vladi od budućeg mandatara, ali da ta stranka neće po svaku cijenu ulaziti u vladu, već da će uvjet biti veće uključivanje Bošnjaka.

Predsjednik partije za demokratsko djelovanje Riza Halimi je, poslije razgovora sa Nikolićem, saopćio da ta stranka ne pretendira da direktno učestvuje u vladi, ali da je zainteresirana da zajedno sa budućom vlasti radi na rješavanju životnih i ekonomskih problema u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Narodni poslanici Skupštine Srbije položili su 16. aprila zakletvu, pošto im je prethodno potvrđen je mandat, čime je srbijanski parlament konstituiran.

Izbor predsjednika, potpredsjednika i ostalih skupštinskih tijela treba biti obavljen u nastavku sjednice koja je zakazana za sutra.

Izvor: Agencije