Mišković za pasoš nudi svu svoju imovinu

Vlasnik Delta Holdinga pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamijenjen jemstvom od 12 miliona eura (Tanjug)

Vlasnik Delta Holdinga Miroslav Mišković ponovo je u srijedu, u nastavku suđenja, apelirao na Specijalni sud da poštuje njegovu pretpostavku nevinosti i da mu odobri da putuje, jer je to “neophodno da bi njegova kompanija mogla poslovati”, a kao jemstvo da mu bude vraćen pasoš ponudio je cijelu svoju imovinu.

“Ako moram da sedim u Srbiji, možete slobodno da me vratite u pritvor”, rekao je Mišković Sudskom vijeću, koje njemu i drugim optuženima sudi za malverzacije s putarskim preduzećima.

Ističući da će Delta Holding trpjeti velike posljedice, ukazao je na to da kompanija ne može poslovati ako njen predsjednik sjedi u Srbiji.

Kazao je, također, da državi može pripasti cjelokupna njegova imovina ako ode u inostranstvo i ne vrati se, podsjećajući da je dao najveće jemstvo u regionu, 12 miliona eura, za ukidanje pritvora u julu prošle godine.

Put u London, Holandiju, Italiju…

Sudija Vladimir Vučić je naveo da će Sudsko vijeće o svakom novom Miškovićevom zahtjevu odlučivati iznova.

Vučić je napomenuo da još nije odlučeno da li će Miškoviću odobriti da uskršnje praznike provede s porodicom u Crnoj Gori.

Sud je Miškoviću u decembru odobrio službeni put u London, nakon čega se digla velika medijska prašina.

Potom mu je u januaru odbrio zahtjev za put u Holandiju, a prošlog mjeseca u Italiju.

Mišković je prošlog ljeta platio jemstvo od 12 miliona eura za odbranu sa slobode, pošto je sedam i po mjeseci proveo u pritvoru.

Miškoviću i njegovom sinu Marku, vlasniku Nibens grupe Milu Ðuraškoviću i još osmerici optuženih sudi se da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća i državni budžet.

Iznošenje odbrane

Miroslav Mišković je krajem decembra završio izlaganje svoje odbrane, a njegov sin Marko i Milo Ðurašković su to učinili krajem februara.

Za srijedu je predviđeno da odbranu iznesu i ostali optuženi.

Optužnica tereti Miroslava Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca oštetili putarska preduzeća za 150 miliona eura, a utajom poreza i državni budžet za 4,2 miliona eura.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja.

Za oba djela zakonom je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.

Optuženi negirali krivicu

Optužnica obuhvata i Ristu Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića, koji se terete za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično djelo poreska utaja.

Svi optuženi su u istrazi i na početku suđenja u izjašnjavanju o krivici negirali da su izvršili krivična djela za koja se terete.

Vlasnik Delta Holdinga pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamijenjen jemstvom od 12 miliona eura u dinarskoj protuvrijednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miroslavu Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i određena mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd – Policijska stanica Savski venac svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Ista ova mjera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal u vrijednosti od 3,2 miliona eura.

Proces su do sada iz sudnice pratili domaći i strani posmatrači, kojima je osiguran prevod o trošku vlasnika Delta Holdinga, po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa.

Izvor: Agencije