Oliver Ivanović počeo štrajk glađu

Ivanoviću je tri puta odbijen zahtjev za premještaj, koji traži zbog ugrožene sigurnosti i zdravlja (EPA)
Ivanoviću je tri puta odbijen zahtjev za premještaj, koji traži zbog ugrožene sigurnosti i zdravlja (EPA)

Vođa Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” (SDP) Oliver Ivanović počeo je u utorak štrajk glađu u Pritvorskoj jedinici u Prištini, gdje se nalazi u pritvoru, potvrdio je njegov advokat Nebojša Vlajić.

“Njegov jedini zahtev je da iz pritvora u Prištini bude premešten u Kosovsku Mitrovicu”, rekao je Vlajić za Al Jazeeru, javlja reporter Zoran Kosanović.

Vlajić je rekao da je Ivanoviću tri puta odbijen zahtjev za premještaj, koji traži zbog ugrožene sigurnosti i zdravlja.

Ivanović se već više od mjesec nalazi u pritvoru.

Uhapšen je 27. januara, a tereti se za učestvovanje u navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i poslijeratnim incidentima iz 2000, uključujući i teško ubistvo.

Produžen pritvor

Ivanoviću je prošle sedmice produžen pritvor za dva mjeseca.

Kako je izjavila glasnogovornica EULEX-a Irina Gudeljević, postoji opasnost od bjekstva i utjecaja na svjedoke.

Početkom februara sudsko vijeće Žalbenog suda u Prištini potvrdilo je odluku Osnovnog suda u Sjevernoj Mitrovici, kojom je Ivanoviću određen pritvor od jednog mjeseca, zbog sumnje da je počinio ratni zločin i teško ubistvo.

Ivanović je bio kandidat Građanske inicijative SDP za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice na ponovljenim izborima održanim 23. februara, kada je pobijedio Goran Rakić iz Građanske inicijative “Srpska”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Aktuelni makedonski predsjednik Gjorge Ivanov biće kandidat za još jedan mandat na predstojećim predsjedničkim izborima. No, koaliciona albanska stranka u vlasti – Demokratska unija za integraciju – već neko vrijeme insistira na dogovoru sa VMRO-DPMNE o zajedničkom kandidatu. Iz Skoplja izvještava Milka Smilevska.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO