Brisel diktira evropski put Srbije

Održavanje tempa političkih i ekonomskih reformi, funkcionalnije pravosuđe, veća socijalna zaštita građana, normalizacija odnosa s Prištinom – to su glavni naglasci službenog Brisela kada se govori o očekivanjima nakon izbora u Srbiji.

Bez obzira na pobjednika, ako Srbija želi nastaviti ka Evropskoj uniji – putokazi su jasni.

Službena poruka Evropske komisije je, zapravo, poziv Srbiji da ostane usredotočena na svoj put ka Uniji.

“Očekujemo da će potrebna pažnja ostati na reformama, na evropskom planu, kako bismo mogli nastaviti rad i kako bi se odmah nakon izbora, što je prije moguće, mogle nastaviti parlamentarne i Vladine aktivnosti”, izjavio je Peter Stano, glasnogovornik EK-a.

Taj je stav poznat od dana kada je Srbija službeno počela pregovore za članstvo u EU-u.

Od snova nema efekata

“Ovo je historijski dan”, rekao je tada evropski komesar za proširenje Štefan Fule.

I neće se mijenjati, bez obzira na to ko je na vlasti u Beogradu.

“Hoće li izbori usporiti proces približavanja Srbije ka EU-u ovisi isključivo o novoj vlasti. U EK-u ne vole uspoređivati, ali, ipak, evo primjera: novoizabrana vlast na Islandu prošle godine potpuno je obustavila pregovore. S druge strane, tijekom hrvatskih pregovora održani su izbori, pa se gotovo ništa nije promijenilo”, izvještava iz Brisela reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Za izvjestitelja za Srbiju i europarlamentarca Jelka Kacina nema sumnje da je Srbiji mjesto u Evropi.

“Prava perspektiva je na Zapadu. Srbija i dalje može sanjati Kinu, može sanjati Rusku Federaciju, pa i [Ujedinjene Arapske] Emirate, ali od takvih snova nekog velikog efekta, nažalost, neće biti”, kaže Kacin.

Za Srbiju je jedno pitanje ključno na evropskom putu – Kosovo. Premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci za isti su sto sjeli više od 20 puta.

Analitičari poput Rose Balfour kažu da se taj ritam mora zadržati, a prioriteti Brisela za novu vladu ostaju isti.

Ne samo riječi

“Provedba Briselskog dogovora između Srbije i Kosova, prava provedba na terenu, a ne samo riječi i napredak kada je riječ o reformama – to su, uistinu, zadani uvjeti, koje Brisel stavlja pred Srbiju”, rekla je Rosa Balfour.

A dobrosusjedski odnosi su u samim temeljima EU-a.

“Evropa se neće dogoditi odjednom ili prema jedinstvenom planu. Izgradit će se kroz konkretna postignuća, koja prvo stvaraju de facto solidarnost”, davno je kazao Robert Schuman, “otac Evrope”.

Iako se to u početku odnosilo na Francusku i Njemačku, EU to primjenjuje i danas.

Izvor: Al Jazeera