Naprednjaku Tomiću mjesec dana pritvora

Za skidanje imuniteta Draganu Tomiću bilo je 150 poslanika, a njih pet nije glasalo (Tanja Vlaji? / Tanjug)

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Draganu Tomiću, bivšem predsjedniku Izvršnog odbora Univerzal banke, koji se sumnjiči za malverzacije u toj banci.

Glasnogovornica suda Dušica Ristić precizirala je za Tanjug kako je sudija za prethodni postupak Tomiću odredio pritvor zbog okolnosti koje ukazuju na to da bi boravkom na slobodi mogao da utječe na svedoke koji trebaju biti saslušani u istrazi.

Više tužilaštvo u Beogradu prethodno je podnijelo prijedlog sudu da se Tomiću odredi pritvor.

Ranije u subotu Skupština Srbije je osumnjičeniku za zloupotrebu položaja Tomiću, poslaniku Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, ukinula poslanički imunitet.

Za ukidanje imuniteta Tomiću glasalo je 150 od ukupno 250 poslanika, ali tek nakon jednosatne pauze jer vladajuća koalicija naprednjaka i socijalista nije uspjela osigurati kvorum za pravosnažno odlučivanje.

Viši sud u Beogradu je u subotu ujutro odredio pritvor do 30 dana za četvero osumnjičenih Tomićevih saradnika, zbog opasnosti da bi u toku istrage mogli utjecati na svjedoke.

Šteta 85 miliona eura

Prema pisanju medija, Tomić se tereti da je nezakonito i bez adekvatnog pokrića odobravao višemilionske kredite kompanijama Farmakom MB iz Šapca, Interkomerc i Beohemija, čime je država oštećena za 85 miliona eura.

Univerzal banka je, navodno, od 25. aprila do 30. septembra 2013. godine, odlukom Izvršnog odbora odobrila 122 zajma bez pozitivnog mišljenja Odjeljenja za ocjenu boniteta, odnosno dužnicima čiji su računi često bili u blokadi.

Nakon imenovanja Tomića za predsjednika Izvršnog odbora banke pušten je 81 kredit.

Univerzal banci je 31. januara ove godine oduzeta dozvola za rad zbog nesolventnosti.

Narodna banka Srbije utvrdila je kako se u prethodnom periodu finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo, da je ona dospjela u stanje kritične potkapitaliziranosti te da je ugrožena njena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

Izvor: Agencije