Poslanik SNS-a zadržan u policiji do 48 sati

Narodna banka Srbije utvrdila je da se u prethodnom periodu finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo (Al Jazeera)

Beogradska policija odredila je u četvrtak navečer zadržavanje do 48 sati predsjedniku Izvršnog odbora Univerzal banke i poslaniku Srpske napredne stranke Draganu Tomiću.

“Određeno je zadržavanje do 48 sati za D.T. i još četiri osobe”, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Kako je priopšteno iz MUP-a Srbije, oni se sumnjiče da su izvršili kazneno djelo zloupotrebe položaja odgovorne osobe u Univerzal banci.

Policija je, kako je priopšteno, uhapsila i odredila zadržavanje do 48 sati predsedniku Izvršnog odbora Univerzal banke AD Beograd LJ. S. i članu IO Univerzal banke AD Beograd M. P, koji su na tim funkcijama bili do 4. februara prošle godine.

Za LJ.S. i M.P. je određen pritvor zbog postojanja osnova sumnje da su od 2011. do 4. februara 2013. godine izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da su donosili odluke o odobravanju kredita, plasmana više povezanih pravnih lica, iako za odobrenje nisu postojali validni uslovi u pogledu kreditne sposobnosti klijenata i sredstava obezbeđenja naplate, odnosno da su mimo propisane procedure i uz negativno mišljenje članova kreditnog biroa povezanim pravnim licima pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Advokat: Tomić dobrovoljno došao u policiju

Zadržavanje u trajanju do 48 sati određeno je i predsedniku IO Univerzal banke AD Beograd D. T. i članovima IO Univerzal banke D. P. i N. B, koji su na funkcijama bili od 4. februara prošle godine pa do otvaranja stečaja.

Njima je određeno zadržavanje zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili isto krivično delo i na isti način od 4. februara 2013. do otvaranja stečaja, pribavivši protivpravnu imovinsku korist.

Punomoćnik Tomića advokat Miljkan Karličić izjavio je ranije danas da je Tomić dobrovoljno otišao u policiju gde je demantovao sve navode tužilaštva u vezi sa slučajem, dodavši da protiv svog klijenta ne očekuje nastavak istrage.

Karličić je istakao da njegov klijent nije priveden, već da je dobrovoljno u pratnji advokata i sina, jutros oko 11.30 sati, došao u Policijsku upravu za Beograd gde je dao iskaz.

“Iskaz je dao veoma detaljno i opširno. Ni na jedno pitanje nije odbio da pruži odgovor, niti se pozvao na poslanički imunitet”, rekao je Karličić.

Sa druge strane, Administrativni odbor Skupštine Srbije doneo je večeras odluku da predloži parlamentu da odobri određivanje pritvora i vođenje krivičnog postupla protiv poslanika Tomića.

Vučić: Teška stvar

Odbor je predložio Skupštini da razmotri taj predlog odluke po hitnom postupku, a kako je Tanjugu u skupštini rečeno, sednica parlamenta na kojoj bi trebalo da se potvrdi odluka Odbora trebalo bi da bude održana u subotu.

Povodom celog slučaja, reagovao je i vicepremijer i lider naprednjaka Aleksandar Vučić koji je rekao da je “teška stvar” to što je priveden poslanik SNS, ali i istakao da su nadležni organi obavezni da rade posao “u skladu sa zakonom, a ne u skladu sa partijskom knjižicom, partijskom pripadnošću i ličnim prijateljstvom”.

“Svima sam jasno stavio do znanja da ih partijska knjižica svakako neće štititi. To je nešto novo, drugačije u odnosu na ono što smo imali u Srbiji decenijama i to je razlog što se menja imidž Srbije u svetu. A da li je neko kriv ili nije to će da utvrdi sud”, dodao je Vučić.

O privođenju poslanika SNS-a i predsjednika Izvršnog odbora Univerzal banke izvijestio je ranije u četvrtak reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Univerzal banci 31. januara ove godine oduzeta je dozvola za rad zbog nesolventnosti.

Vučić: Partijske knjižice nikog ne štite

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako su nadležni organi obavezni da rade svoj posao u skladu sa zakonom, a ne u skladu sa partijskom knjižicom.
Vučić je, na pitanje povodom slučaja “Tomić” i hoće li i drugi privrednici koji su izvlačili novac iz Univerzal banke biti pozvani na odgovornost, rekao da nije tužilac i da se ne bavi poslom Tužilaštva i policije.
“Ovo je teška stvar koju sam čuo, jer se radi o poslaniku SNS-a. Ali nadležni organi imaju obavezu da rade svoj posao u skladu sa zakonom, a ne u skladu sa partijskom knjižicom, partijskom pripadnošću i ličnim prijateljstvom. To je veoma važna poruka za sve ljude. O tome sam razgovarao i danas u Kolubari, jer sam čuo pritužbe na račun pojedinih ljudi, ne čelnih, koji su takođe iz SNS,” rekao je Vučić.
“Svima sam jasno stavio do znanja da ih partijska knjižica svakako neće štititi”, dodao je on.
“To je nešto novo, drugačije u odnosu na ono što smo imali u Srbiji decenijama i to je razlog što se menja imidž Srbije u svetu. A da li je neko kriv ili nije, to će da utvrdi sud “, dodao je on.

Narodna banka Srbije utvrdila je kako se u prethodnom periodu finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo, da je dospjela u stanje kritične potkapitaliziranosti kao i da je ugrožena njena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

Višemilionski krediti

Prema pisanju beogradskih medija, Tomić se tereti da je nezakonito i bez adekvatnog pokrića odobravao višemilionske kredite kompanijama Farmakom MB iz Šapca, Interkomerc i Beohemija, što je državu oštetilo za 85 miliona eura.

Univerzal banka je od 25. aprila do 30. septembra 2013. godine, odlukom Izvršnog odbora, odobrila 122 zajma bez pozitivnog mišljenja Odjeljenja za ocjenu boniteta, odnosno dužnicima čiji su računi često bili u blokadi, navode beogradski listovi, prenosi Tanjug.

Nakon imenovanja Tomića za predsjednika Izvršnog odbora banke pušten je 81 kredit.

Od kako je Tomić preuzeo upravljanje bankom Izvršni odbor je odobrio 647,6 milijardi dinara (oko šest miliona eura) klijentima, od kojih se očekuje naplata tek manjeg dijela potraživanja.

Najviše novca u 2013. godini odobreno je ITM grupi (dva miliona eura), Industrokomercu (1,8 miliona eura), Zemunikum Real Estateu (1,6 miliona eura) i Medilensu (600.000 eura)…

Politička karijera

Dragan Tomić nekadašnji je predsjednik Okružnog odbora SNS-a u Šapcu, a pravničku karijeru počeo je u Opštinskom sudu u tom gradu, pišu mediji.

Obavljao je dužnost direktora Republičke uprave javnih prihoda Šapca, a za poslanika je izabran na decembarskim izborima 2000. godine.

U prvom postpetooktobarskom sazivu s Branislavom Ivkovićem napustio je Socijalističku partiju Srbije.

Bio je i zamjenik predsjednika poslaničke grupe “Socijalistička narodna stranka – Narodni blok – general Nebojša Pavković”.

Izvor: Al Jazeera i agencije