Ban pozdravio napredak Beograda i Prištine

Ban Ki-moon u izvještaju ocijenio da je 2013. bila godina 'značajnog političkog napretka' (EPA)

Proteklu godinu obilježio je značajan napredak na političkom planu, koji je kulminirao briselskim sporazumom Beograda i Prištine, a u 2014. godini treba konsolidirati postignuća iz dijaloga na putu regionalnog pomirenja, stabilnosti i napretka, navodi se u novom izvještaju generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona posvećenom Kosovu, prenosi agencija Tanjug.

Prvi čovjek svjetske organizacije u redovnom tromjesečnom izvještaju, u koji je agencija imala uvid, naveo je kako su obje strane postigle napredak i u približavanju ka Evropskoj uniji i pozdravio odluku Vijeća Evrope da počne pristupne pregovore sa Srbijom.

“Pozdravljam odluku Vijeća Evrope da počne pristupne pregovore sa Srbijom u januaru i podršku koju je Vijeće dalo pregovorima o stabilizaciji i pridruživaju s Kosovom. Razgovori Beograda i Prištine bili su značajni za ovaj uspjeh i nastavit će biti veoma važni da se napredak koji je postignut održi, uprkos različitim tumačenjima i tenzijama na terenu”, ocijenio je Ban.

Generalni sekretar UN-a istakao je uspjeh izbora koji su održani na Kosovu, uključujući i sjever, što, prema njegovim riječima, otvara novu političku dinamiku na tom prostoru i vodi ka punoj provedbi dogovora iz Brisela i stvaranju zajednice srpskih opština.

Maksimalna fleksibilnost

On je pozvao međunarodnu zajednicu da ohrabruje i aktivno podržava dijalog, kao i da pomaže novoizabrane lokalne skupštine i lidere na Kosovu.

Značajan napredak u domenu policijskih struktura na sjeveru Kosova treba pratiti napredak u pitanjima pravosuđa i drugih područja vladavine zakona, naveo je generalni sekretar i pozvao sve strane da pokažu “maksimalnu fleksibilnost i spremnost da se izađe ususret”.

Ban je naglasio da će UNMIK nastaviti pružati podršku provedbu dogovora između Beograda i Prištine te dodao kako je cilj da se u narednom periodu jačaju formalni i neformalni kanali komunikacije između vlasti na svim nivoima i svim zajednicama na Kosovu.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji na Kosovu, Ban je naveo da je stanje i dalje generalno mirno, ali da je došlo do jačanja tenzija u predizbornom i postizbornom periodu.

Rekonfiguracija EULEX-a

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je kako se bilo kakva rasprava o mogućoj promjeni obima i mandata EULEX-a ne bi smjela odvijati mimo Vijeća sigurnosti UN-a, imajući u vidu da je upravo UN krovna organizacija međunarodnog prisustva na Kosovu.

“Verujem da je današnja sednica prava prilika da iniciramo razgovor o rekonfiguraciji EULEX-a, jer je Savet bezbednosti UN-a jedini adekvatni forum za dogovor o promenama na Kosovu koje će voditi trajnom i stabilnom napretku na terenu”, kazao je Dačić. 

Prema njegovim riječima, ako je za raspoređivanje EULEX-a pod kapom UNMIK-a bilo neophodno da Vijeće sigurnosti usvoji predsjedničko saopćenje, tzv. Plan u šest tačaka generalnog sekretara, nije li odobrenje ovog tijela neophodno i za značajnu promjenu mandata i obima misije EU-a?

“Polazna tačka za određivanje mera koje treba preduzeti da bi se doprinos EU-a na Kosovu na najbolji način unapredio trebalo bi da bude izveštaj generalnog sekretara o dosadašnjem učinku EULEX-a. Srbija s pažnjom očekuje početak razgovora na ovu temu, kojima će dati svoj konstruktivan doprinos”, rekao je Dačić.

On je, također, istakao da Srbija smatra da je za primjenu svih dogovora važno međunarodno prisustvo na Kosovu zbog nedostatka međusobnog povjerenja.

Izvor: Agencije