Najavljeno formiranje vlade Kosova

Isa Mustafa (na fotografiji) postigao je dogovor s Hashimom Thacijem o formiranju vlade (AFP)

Šest mjeseci nakon održavanja parlamentarnih izbora na Kosovu, lideri dvije najveće stranke najavili su da će u ponedeljak formirati novu vladu.

Čelnik Demokratske partije Kosova, Hashim Thaci i Isa Mustafa, predsjednik Demokratskog saveza Kosova, sastali su se danas u Skupštini Kosova kako bi postigli sporazum o podjeli ministarstva i o budućem kosovskom premijeru.

Thaci je za ponedjeljak najavio potpisivanje sporazuma, nakon čega će se objaviti imena ministara i predsjednika vlade.

Za isti je dan zakazana i konstitutivna sjednica Skupštine Kosova.

Demokratski savez Kosova (LDK) krajem studenoga je priopćio da je postignut dogovor s Demokratskom partijom Kosova (DPK) o formiranju vlasti.

Kako su tada izvijestili, dogovoreno je da Isa Mustafa bude na čelu nove vlade.

Iz Demokratskog saveza su naveli da će prema načelnom sporazumu sa DPK-om premijersko mjesto pripasti njima, dok će ministarski resori biti podijeljeni ravnopravno.

Vanredni izbori održani u junu

Dogovoru je prethodio sastanak Mustafe i Thacija, koji je organizirala predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, a na kojem je bila prisutna i veleposlanica SAD-a na Kosovu Tracey Ann Jacobson.

Novi razvoj događaja na Kosovu uslijedio je mjesecima nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 8. lipnja na kojima je DPK osvojio najviše glasova.   

Lider Alijanse za budućnost Ramush Haradinaj u isto je vrijeme priopćio da više ne postoji oporbeni blok VLAN.

Taj blok su činile stranke koje nisu htjele pregovarati s Hashimom Thacijem. Haradinaj je za raspad okrivio Demokratski savez Ise Mustafe.

Prema dogovoru oporbe, Haradinaj je trebao biti premijer, a Mustafa predsjednik Skupštine.

Nakon što je Ustavni sud krajem kolovoza poništio izbor Ise Mustafe, krenula je politička kriza.

U obrazloženju je Ustavni sud naveo da je prekršena procedura pri izboru predsjednika Skupštine i da kandidat nije bio iz najveće parlamentarne skupine.

Izvor: Al Jazeera i agencije