Crna Gora poboljšava energetsku efikasnost

Crna Gora već pet godina radi na promoviranju energetske efikasnosti u državi. Rezultati su, kažu, dobri, ali je potrebno da država izdvoji više novca za takve inicijative.

Na zgradu Mašinske škole u Podgorici prije dvije godine postavljena je nova fasada, ugrađeni novi prozori, a uveden je i sistem grijanja. Sada nema problema s toplotom, a računi za struju su manji.

Radovi su koštali blizu 300.000 eura, a finansirala ih je Svjetska banka. U upravi škole kažu da se investicija već isplaćuje, javila je iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović..

“Ušteda se pokazala 20 do 30 odsto u odnosu na hladnoću zime. Koristimo ove podešavajuće ventile, pa kada su topliji dani, samo malo izjutra grijemo, a ventile zatvorimo ili stavimo na nižu vrijednost, od dva do tri, a kasnije i isključimo, tako da imamo dvostruku uštedu”, objašnjava Žarko Borovinić, direktor škole.

Mnoge škole, ali i druge ustanove u Crnoj Gori, još čekaju na investicije poput ove. Do sada su mahom realizirane pomoću donacija.

Oprez pri korištenju resursa

“Mislim da je Crna Gora na jako dobrom putu. Mi smo napravili jedan dobar osnov za dalju implementaciju, ali mislim da nam fali jedan održiv način finansiranja, jedna baza iz koje bi mogli finansirati sve to u narednom periodu”, kaže Dragica Sekulić iz Direktorata za energetsku efikasnost.

U uslovima klimatskih promjena i konstantnog rasta temperature, kažu stručnjaci, energetska efikasnost u stanovanju jedan je od glavnih načina uštede.

“Te dodatne investicije u energetsku efikasnost vraćaju se veoma brzo, a dodatni troškovi ne prelaze 10 odsto od onih kada gradite konvencionalne zgrade”, kaže Aleksandra Novikova iz Sibirskog instituta za istraživanje.

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za pitanje očuvanja resursa, profesor Xaver Edelman, upozorava da vlade regiona moraju biti oprezne u njihovom iskorištavanju.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera