Brammertz odbacio Šešeljeve navode

U podnesku Tužilaštva navedene su Šešeljeve izjave u javnosti (Anadolija)
U podnesku Tužilaštva navedene su Šešeljeve izjave u javnosti (Anadolija)

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz odbacio je danas kao neosnovan zahtjev haškog optuženika Vojislava Šešelja da se protiv njega kao tužioca primijene disciplinske sankcije i ponovo zatražio da se Šešelj vrati u Hag, saopćio je Tribunal.

Vođa Srpske radikalne stranke (SRS) zatražio je jučer od Pretresnog vijeća da protiv Brammertza primijeni rigorozne disciplinske mjere i kazni ga zbog “nedozvoljenog ponašanja”.

Tužilaštvo je u današnjem podnesku navelo da Šešeljev zahtjev za disciplinske sankcije protiv tužioca Brammertza nije utemeljen, kao i da “Šešelj nije uspio potkrijepiti svoju tvrdnju da zahtjev tužilaštva nije zasnovan na validnim pravnim razmatranjima”.

Brammertz je ponovio zahtjev Tužilaštva da se povuče odluka o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, rekavši da je on zasnovan na samim Šešeljevim javnim istupima koji podrivaju temelje njegovog privremenog oslobađanja.

‘Zapaljive izjave’

To su, kako se navodi, Šešeljeve ponovljene tvrdnje da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal, njegove prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su zapaljive i uvredljive za žrtve, kao i izjave koje dovode u pitanje humanitarne brige proizašle iz njegovog zdravstvenog stanja.

Brammertz podsjeća da se u podnesku Tužilaštva navode javno zabilježene relevantne Šešeljeve izjave.

“Ne samo da ne negira te izjave u svom odgovoru, Šešelj čak i ne govori o njima”, kaže se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Prema mišljenju glavnog tužioca, Šešelj nije iznio ništa što bi potkopalo osnove zahtjeva ili potvrdilo njegove tvrdnje o neodgovarajućem ponašanju tužioca.

“Kao što je Tribunal više puta naglasio, iznošenje neosnovanih tvrdnji o nedozvoljenom ponašanju tužilaštva je veoma ozbiljna stvar koju Vijeće ne bi smjelo tolerisati”, kaže se u podnesku.

“Vijeće bi trebalo da odbaci neosnovane Šešeljeve navode i odobri zahtjev Tužilaštva”, zaključuje Brammertz u podnesku.

U odgovoru na zahtjev Tužilaštva da se povuče odluka o njegovom privremenom puštanju na slobodu, Šešelj je jučer naveo da je Brammertz, postupanjem u njegovom predmetu, demonstrirao “visok stepen nedozvoljenog ponašanja, prihvativši da bude politički instrumentaliziran od strane briselske administracije i hrvatskih političara”.

Šešelj je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Proveo je 11 godina u pritvoru u Hagu, a u Srbiju je pušten na liječenje.

Presuda u njegovom slučaju očekuje se 2015.

Izvor: Agencije


Povezane

Vesna Pusić je ocijenila da se odnosi Srbije i Hrvatske, nakon slučaja Šešelj, popravljaju i da taj incident ne smije unazaditi postignuti nivo saradnje između ove dvije zemlje.

17 Dec 2014

Predsjednik Suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, Theodor Meron, rekao je za Al Jazeeru da je odluka o puštanju Šešlja na slobodu donesena u skladu sa pravom i pravilima suda i da na takvu odluku žalbu nije imalo ni Tužilaštvo. Meron smatra da se u regiji Vojislavu Šešelju daje previše pažnje.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO