Isa Mustafa: Prioritet ekonomskom razvoju

Novoizabrani premijer Kosova Isa Mustafa, koji je po struci ekonomista, planira da sprovodi ekonomske reforme kako bi privukao strana ulaganja.

Kaže da se tokom njegovog mandata plate u javnom sektoru neće povećavati svake godine za 25 posto, kako je obećao bivši premijer, a sada koalicioni partner Hashim Thaci.

Prioritet daje ekonomskom razvoju, a planira i sniziti porez za manja i srednja preduzeća.

Punih sedam godina bivši premijer Thaci je pokušavao da poboljša ekonomiju, no kosovski građani su među najsiromašnijim u Evropi. Novi premijer Mustafa kaže da će preduzeti konkretne korake da bi to promijenio.

“Trebamo promijeniti zakon o davanju na korištenje javnih imovina stranim ulagačima jer sada imamo komplicirane procedure. Smanjićemo porez malim i srednjim preduzećima kako bismo ih podstakli na veća ulaganja. PDV neće biti isti za svu robu koju uvozimo”, najavljuje Mustafa.

Poštovanje dogovora sa Thacijem

Trećina radno sposobnog stanovništva Kosova je nezaposlena, pa mnogi od njih često pokušavaju poći u zemlje Evropske unije u nadi da će naći bolji život.

Rješenje za problem nezaposlenosti bivši premijer pokušao je naći u kapitalnim investicijama, kao što je izgradnja novog autoputa u pravcu Makedonije koji će koštati blizu 600 miliona eura. Mustafa nije siguran da ja ta investicija mudra, ali kaže da će morati da poštuje dogovor.

“Ne sviđa mi se ideja da trošimo toliko novca na izgradnju autoputa u ovom teškom vremenu, ali dogovor je potpisan i imamo obaveze, tako da moramo poštovati dogovor”, odgovara Mustafa.

Obećanje bivšeg premijera Thacija o povećanju plata radnicima u javnom sektoru za 100 posto tokom naredne četiri godine neće biti ispunjeno. 

“Zaključili smo da je nemoguće povećati plate za 100 posto u naredne četiri godine. Povećaćemo plate u skladu sa ekonomskim rastom. Nećemo ih povećavati ako ne bude ekonomskog rasta”, rekao je Mustafa.

Među prioritetima nove Vlade bit će i vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala te nastavak pregovora sa Beogradom.

Dok mnogi na Kosovu sumnjaju da će nova Vlada biti u stanju da rješava brojne probleme građana, novi premijer je optimista.

Izvor: Al Jazeera