Aleksandar Vučić ide u Albaniju iduće godine

Ramu je ispred Palate Srbija dočekao premijer Srbije, intonirane su himne Srbije i Albanije i održana smotra stroja Garde Vojske Srbije (Tanjug)

“Žao mi je što je gospodin Rama i ovu priliku iskoristio da govori o temi koja nije dogovorena, ali moja je obaveza da kažem da Srbiju neće niko da ponižava”, izjavio je u ponedjeljak premijer Srbije Aleksandar Vučić, komentirajući najavu lokalnih lidera u Preševu da albanskog predsjednika Vlade očekuju kao svog premijera.

“Pre svega, da ponovim da očigledno imamo različite stavove, a sušta je realnost stav Srbije da je Kosovo i Metohija deo Srbije i drago mi je da to mogu da ponovim pred albanskim premijerom. Na žalost, ili na sreću, to ne govori o meni, nego o nekima drugima”, rekao je Vučić.

“Tenzije nisu bile samo vidljive na zajedničkoj konferenciji za novinare, već i ranije, onog trenutka kad se Rama našao ispred Palate Srbija. Njih dvojica nijednog trenutka nisu se osmehivali, čak ni kad su sedeli na razgovoru u četiri oka”, javlja Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

Incident s dronom planiran

Aleksandar Vučić je izjavio da je istraga o incidentu s dronom na nedavnoj utakmici Srbija – Albanija pokazala da je taj događaj bio pažljivo isplaniran i nimalo slučajan te da su učesnici u njemu u Srbiju stigli nekoliko dana ranije.
On je rekao da nije imao namjeru o tome govoriti ali da pošto vidi da “to nekoga raduje”, kazao je: “Naravno da će organizatori i učesnici u tom događaju biti gonjeni za kriminalni akt koji su počinili.”

“Takve gluposti obično ne komentatišem. Uvek se može razgovarati o svemu, o školama, o putevima, o bilo čemu… ali se teritorijalni integriteti Srbije ne dovodi u pitanje i neće se dovoditi u pitanje”, poručio je Vučić.

“Žao mi je zbog ovog incidenta, što se Kosovo pominjalo“, rekao je Vučić o govoru koji je održao albanski premijer Edi Rama u Palati Srbija nakon njihovog sastanka.

Dodao je da će, uprkos tome, razgovore s albanskim premijerom nastaviti.

Za dobre odnose

Vučić je rekao da je takvo spominjanje Kosova doživio kao provokaciju.

On je kazao da će se uvijek rado odazvati pozivu Tirane, ali da će i tamo govoriti da je “Kosovo srpsko, što stoji i u Ustavu naše zemlje”.

Potvrđeno je i kako će Vučić u Tiranu naredne godine, javio je Al Jazeerin Marko Subotić

Govoreći o odnosima s Tiranom, Vučić je rekao da će Srbija uraditi sve od sebe da potpiše sve važne sporazume s Albanijom, javio je B92.

“Uvek ćemo davati sve od sebe da razvijamo dobre, prijateljske odnose… Nadam se da će Srbija i Albanija nastaviti razgovore”, dodao je.

“Premijer Rama je uvek dobrodošao u Srbiju i nadam se da neće proći 60 godina do sledeće posete albanskih zvaničnika Beogradu”, dodao je premijer Srbije.

Nakon Vučićevih oštrih riječi, premijer Rama je oslovio Vučića imenom.

Obraćanja premijera Srbije i Albanije uživo su prenošena na Radio-televiziji Srbije, ali bez prevoda sa albanskog jezika, sve do posljednjeg novinarskog pitanja.

“Oko Kosova imamo različite stavove, ali realnost je jedna i neupitna – kako regionalna, tako i Evropska – i mora se poštovati. Priznanje Kosova od strane evropskih država ima veliku važnost”, rekao je Rama u govoru koji je trajao više od 15 minuta.

Kako prenose albanski mediji, on je kazao da Albanija sa zadovoljstvom “dočekuje svaku novu percepciju realnosti od strane Srbije”.

‘Preševo kao most’

“Nezavisnost Kosova je načinilo Balkan sigurnijim. Mi cijenimo i promoviramo dijalog Srbije i Albanije i taj dijalog vidimo kao uspjeh Evrope”, rekao je Rama.

On je kazao da će “nove generacije vidjeti Preševo kao strateški važan most između dvije zemlje koje dijele evropsku sudbinu”.

Premijeri Srbije i Albanije dogovorili su ranije u ponedjeljak u Beogradu da se sačini sporazum koji će građanima dvije države omogućiti prelazak granice samo s ličnim kartama, javlja agencija Tanjug.

Vučić je kazao kako šefovi dvije vlade žele da “naše manjine – srpska u Albaniji i albanska u Srbiji – budu most naše saradnje i želimo da zajedno pred Evropsku uniju izađemo sa važnim infrastrukturnim projektima”.

Premijer Srbije je na konferenciji za novinare u Palati Srbija, nakon razgovora s albanskim kolegom, rekao da je u razgovoru bilo riječi o saradnji mladih, ali i o ekonomskoj saradnji dvije države.

“Mi želimo da naši investitori posećuju Albaniju, ne samo u oblasti energetike, već i drugim oblastima, u svim gde mislimo da je to od obostranog interesa”, istakao je.

Pruga Beograd – Tirana

U razgovoru je, kako je naveo, posebno apostrofiran projekat pruge Beograd – Tirana za koju je rekao da “ćemo lakše dobiti podršku EU-a ako zajedno izađemo i insistiramo na tom projektu”.

Vučić je rekao da zna da je danas neuporedivo lakše i u Srbiji i u Albaniji izazivati šovinističke ili nacionalističke tenzije i izgovarati najteže riječi kako bi se dobijali politički poeni.

Dodao je da razgovori u četiri oka s Ramom, koji su trajali duže od predviđenog vremena, nisu bili nimalo laki, ali da je uvjeren da zajednički problemi mogu biti rješavani.

Vučić je zahvalio albanskom kolegi na tome što je prihvatio njegov poziv i došao u Beograd.

“Ova poseta obeležava novi početak i zaista se nadam da će pragmatičan odnos Srbije i Albanije biti fokusiran na napredak, ne samo naših međusobnih političkih i ekonomskih odnosa, već za napredak odnosa u celom regionu”, rekao je Vučić.

Vlada Srbije i Vijeće ministara Albanije potpisali su u ponedjeljak sporazum o uzajamnoj pomoći u sprečavanju, istraživanju i suzbijanju carinskih prekršaja.

U ime Vlade Srbije sporazum je potpisao ministar finansija Dušan Vujović, a sa albanske strane ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Arben Ahmetaj.

Ramu je u ponedjeljak ujutro po dolasku u Beograd ispred Palate Srbija dočekao premijer Srbije, intonirane su himne Srbije i Albanije i održana smotra stroja Garde Vojske Srbije.

Posjeta Preševskoj dolini

Za posjetu albanskog premijera, koja je prva zvanična posjeta na najvišem nivou jednog albanskog državnika poslije 68 godina, akreditirano je bilo 200-ak novinara, od čega 30 predstavnika albanskih medija.

Rama će u Srbiji boraviti dva dana, pa će u utorak obići i Preševsku dolinu, čime će biti prvi predsjednik Vlade Albanije koji će službeno posjetiti svoje sunarodnjake u Srbiji.

Predsjednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa ranije je izjavio da će albanskom premijeru u toj opštini biti priređen doček i da će to biti historijska posjeta.

Na jugu Srbije, u tri opštine Preševske doline – Preševu, Bujanovcu i Medveđi, većinski žive Albanci.

Posljednji put prijestonicu tadašnje Jugoslavije 1947. godine posjetio je albanski predsjednik Enver Hoxha i sastao se s Josipom Brozom Titom.

Edi Rama je prethodno trebao doputovati u službeni posjet Beogradu 22. oktobra, ali je posjeta odgođena zbog incidenta na nogometnoj utakmici između Albanije i Srbije.

Utakmica je prekinuta 14. oktobra pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letjelica (dron) sa zastavom “velike Albanije”, nakon čega su uslijedili incidenti.

Izvor: Al Jazeera i agencije