Šešelj: Neću se dobrovoljno vratiti u Hag

Šešelj kaže da je Haškom tribunalu 'dozlogrdilo da me drže tamo' (Zoran Žesti? / Tanjug)

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i haški optuženik Vojislav Šešelj, kojeg je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pustio na privremenu slobodu, ponovio je kako ne odustaje od programa „velike Srbije“, kako jeste prijetio osvetom premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i predjsedniku Tomislavu Nikoliću, ali kazao da sad nema potrebe za tim.

Obraćajući se novinarima u sjedištu SRS-a u Zemunu, Šešelj je dodao kako je i dalje ponosan na ubojstvo bivšeg premijera Zorana Ðinđića, te da će raditi na mobilizaciji stranke.

Jedina nova poruka u obraćanju novinarima bila je – da se u Haag neće vratiti dobrovoljno.

Na pitanje o osveti Vučiću i Nikoliću, odgovorio je:

„Rekao sam: ”osvetiću se”. Ako ne stignem da se osvetim ja, to će se preneti na pokolenja. Moje osvetničko raspoloženje odnosilo se na Nikolića i Vučića i oni su znali da se ne šalim“.

Dodao je, kako je ipak tako mislio u trenutku kada je bilo riječi o davanju garancija za njegovo puštanje na slobodu, ali da više nema potrebe za tim.

„Pošto je moja pretnja uspela, nema osvetoljubivosti“, zaključio je Šešelj.

Ne odustaje od ‘velike Srbije’

„Hagu je dozlogrdilo da me drže tamo i učinili su ustupak Vučiću da odlože moj dolazak dok ne prođe poseta albanskog premijera Edija Rame“, dodao je Šešelj. 

„Smisao Srpske radikalne stranke je ideja ‘velike Srbije'“, poručio je i zapitao: „Ako bi se ugasila ta ideja, šta bismo mi tražili na političkoj sceni?“.

Najavio je i kako se neće dobrovoljno odazvati pozivu Haškog suda da dođe na izricanje presude po optužnici za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini od 1991. do 1993.

„Nema mog dobrovoljnog povratka u Hag“, rekao je i najavio kako „zbog toga neće biti krvoprolića, ali hoće protesta i demonstracija“.

„Kad izdaju nalog Vladi Srbije, Nikolić i Vučić odlučivaće šta će da rade, ja neću bežati. To bi bio istorijski paradoks i neka vrsta pravnog paradoksa da Vučić i Nikolić, saradnici u mojim ratnim zločinima i saučesnici u zločinima protiv čovečnosti moraju da me isporuče. Da li mislite da bih ja takvu priliku propustio?“, zapitao je Šešelj.

DS: Monstruozne izjave o Đinđiću

Govoreći o Đinđiću, Šešelj je kazao: „Radovao sam se kad sam čuo za ubistvo Ðinđića i na to sam ponosan. Tada se srpski narod oslobodio izdajnika i mafijaša. Ðinđić je tamna strana srpske istorije i jedna od najcrnjih stvari koje su nam se desile“, rekao je Šešelj.

Ubrzo je stigla i reakcija iz Demokratske stranke (DS) u kojoj smatraju kako je Šešeljeva izjava o Ðinđiću – monstruozna.

„Istovremeno, ona nas utvrđuje u uverenju da smo bili u pravu što smo se oduvek borili protiv svega što je Šešelj predstavljao u srpskom društvu, na  žalost i onoga što i danas predstavlja“, poručili su iz DS-a.

„Mržnja, podele, uvrede, diskvalifikacije i pozivi na linč nisu nešto što je u Srbiji bilo nepoznato od vremena odlaska Šešelja u Hag, jer je politička retorika koju je on uspostavio ostala osnovna matrica za obračunavanje sa političkim neistomišljenicima i sada kada su njegovi učenici na vlasti“, navodi DS.

Uvjeren da je ‘rasturio’ Haag

Šešelj je kazao kako je uvjeren da je „rasturio“ Haški sud te najavio da će svjedočiti kao svjedok obrane u postupku protiv Ratka Mladića, ali videolinkom iz Beograda.

Iz Vlade Srbije poručuju kako je pitanje Šešeljevog povratka u Hag pitanje koje treba biti riješeno između optuženika i Haškog suda, jer je država ispunila sve što se od nje tražilo.

„U obavezama Srbije, u konkretnom slučaju, u odluci Pretresnog veća, samo je obaveza da Šešelju ne izdajemo pasoš. Nikakva druga obaveza Vlade Srbije ne postoji, što je svojevrsan presedan. U svim drugim slučajevima mi smo bili u obavezi da vratimo optuženog u Hag, ukoliko se on dobrovoljno ne vrati. U ovom slučaju te obaveze nema. Zašto je nema? To je pitanje za Tribunal“, odgovorio je Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom.

‘Nemam veze sa pritiskom SAD-a na Vučića’

Šešelj je izjavio i kako mu „nije poznato, ali je moguće da Amerikanci pripremaju političku egzekuciju“ premijera Aleksandra Vučića.

„S tim nemam nikakve veze“, tvrdi Šešelj.

Na konferenciji za novinare je negirao da je pušten na privremenu slobodu iz Haškog suda kako bi SAD preko njega radio destabilizaciju Vlade Srbije.

Šešelj je rekao kako premijer preko svog ministra Aleksandra Vulina plasira da mu „Amerikanci rade o glavi“ time što su njega pustili iz Haaga.

„Svi oni koje su upravo Amerikanci doveli na vlast sada kukaju, za razliku od mene koji sam 1991. godine odbio ponudu Amerikanaca da me postave za lidera opozicije. Sada nastavljam tamo gde sam stao 2003. godine“, zaključio je Šešelj.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ustvrdio je kako je Haški sud pod kontrolom SAD-a, te dodao kako su oni pustil Šešelja iz pritvora i sad kroz njegova usta govore da će rušiti Vladu.

Vulin je poručio premijeru Vučiću da je „možda vreme da preispita prioritete spoljne politike“.

Izvor: Agencije