Provjera moguće masovne grobnice kod Đakovice

Tužilaštvo EULEX-a donijelo je naredbu za ekshumaciju, obdukciju i identifikaciju posmrtnih ostataka (EPA)

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, u saradnji s Jedinicom za istraživanje ratnih zločina pri Tužilaštvu EULEX-a, došlo je do informacija o lokaciji potencijalne masovne grobnice u kojoj su se navodno nalaze posmrtni ostaci srpskih civila u selu Piskota nedaleko Đakovice.

Sumnja se da je riječ o civilima stradalim u vrijeme oružanog sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine, uz tvrdnje Tužilaštva za ratne zločine Srbije da raspolaže infomacijama da bi ti posmrtni ostaci mogli pripadati žrtvama zločina pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova u logoru “Likovac”.

Zbog toga je Tužilaštvo EULEX-a donijelo naredbu za ekshumaciju, obdukciju i identifikaciju posmrtnih ostataka na toj lokaciji.

Udruženje porodica kidnapiranih i ubijenih na Kosovu protestiralo je krajem augusta ispred Specijalnog suda u Beogradu tražeći od vlasti i međunarodne zajednice da se što prije oformi sud za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

Tokom protesta, koji se kasnije preselio i pred Vladu Srbije, bio je istaknut “zid plača”, odnosno pano na kojem se nalazilo 2.500 fotografija nestalih i ubijenih civila, vojnika i policajaca na Kosovu.

Još se traži 1.886 osoba sa Kosova

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, tokom oružanog sukoba na Kosovu, u periodu od 1. januara 1998. do 14. juna 1999. godine, te nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, do decembra 2000. godine, na tom području je ubijena, stradala i nestala 13.421 osoba.

Od tog broja, njih 10.533 su Albanci, 2.238 Srbi, 126 Romi, 100 Bošnjaci, 40 Crnogorci, 25 Aškalije, 18 Egipćani, 13 Turci, 10 Mađari, osam Goranaca, četiri su Makedonca, dva Bugara, dva Čeha, dvoje Hrvata, dva Rusa, dva Slovenca, jedan Rusin, jedan Slovak te 294 žrtve čija se nacionalnost za sada ne može sa sigurnošću utvrditi.

O sudbini 1.886 osoba ni danas se ne zna ništa, a njihove porodice još uvijek tragaju za tijelima.

Među njima je najmanje 500 Srba, Roma, Bošnjaka i drugih građana koji nisu albanske nacionalnosti.

Izvor: Agencije