Niški studenti uče kineski jezik

Studenti i učenici u osam gradova Srbije već dvije godine mogu na besplatnim kursevima ili kao izborni predmet da uče kineski jezik.

Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović posjetio je jedan čas kineskog jezika na niškom Univerzitetu, gdje se osim jezika uče i običaji i kultura najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Kinez Xuxing Li živi već nekoliko godina u Nišu.

Predstavlja se i kao Sava Šljivić, jer njegovo prezime Li na kineskom znači šljiva, a ime Sava izabrao je po datumu rođenja, 27. januaru, koji se u Srbiji slavi kao praznik Sv. Save.

Na niškom Univerzitetu, u tromjesečnom kursu, studente uči kineskom jeziku.

Kaže da nije znao gdje dolazi i da je Srbiju tražio na mapi Afrike.

“Rekao sam profesoru da ne želim da idem u Afriku, a on me je pitao jesam li lud. Rekao mi je da to nije u Africi i da je to Jugoslavija, a sada Srbija. Tada sam rekao da je u redu”, priča Li.

Veliki interes studenata

Osnovama kineskog jezika uči grupu od 15-ak studenata, koliko se prijavilo za besplatan kurs.

“Lingvista sam i zanima me bilo koji jezik. Činjenica je da je kineski budući ‘lingua franca’, kako to kažu lingvisti, znači budući svetski jezik, tako da je motiv i subjektivan, i objektivan”, priznaje Branimir Stanković.

“Želim da saznam dosta o njihovoj kulturi budući da su velika i domantna zemlja. Možda će se nekada u budućnosti otvoriti prilika za saradnju sa njihovim narodom i njihovom nacijom”, kaže Marko Stanojević.

“Hteo sam da probam da naučim neki novi jezik s obzirom da su evropski jezici nama bliski, a kineski je totalno drugačiji. I to je za mene jedan vid izazova”, ukazuje Predrag Dijanović.

Polaznici bi na kraju trebali da savladaju osnove jezika i da nauče da pišu gotovo 300 kineskih slova, a uz jezik uče o kineskim običajima i kulturi. Za početak, savladali su korišćenje kineskih štapića za jelo.

Ipak, ne uče samo oni. Nauči ponešto i profesor Li. Kaže da mu se srpska kuhinja posebno sviđa.

“Znam da skuvam pasulj. To mi se zaista sviđa. Volim i salatu, volim srpsku i albansku salatu”, navodi Li. 

Samo u prvoj godini za učenje jezika u osnovnim i srednjim školama prijavilo se više od 2.400 đaka jer se dvije godine kineski jezik u Srbiji uči na osnovu međudržavnog ugovora o saradnji ministarstava prosvjete dvije zemlje.

Izvor: Al Jazeera