Vučić: Napadači na Albance bit će kažnjeni

Izražavajući zaprepaštenje izjavama rukovodstva i zvaničnika Albanije nakon incidenta na utakmici Srbija – Albanija, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da osuđuje sve napade na imovinu Albanaca u Srbiji i da će počinioci biti najstrože kažnjeni.

“Pozivam pripadnike većinskog, srpskog naroda, da se ne ponašaju neodgovorno, da je naša obaveza da pokažemo razliku između sebe i njih, da pokažemo da smo ozbiljniji, odgovorniji, da poštujemo prava nacionalnih manjina u našoj zemlji, da poštujemo ljudska prava svakog čovjeka u našoj zemlji”, kazao je premijer Srbije.

Vučić dodaje da još nije donio odluku da li će do susreta sa albanskim premijerom uopće doći naredne srijede, kako je ranije bilo planirano.

Odlučnost Edija Rame

Izjava srbijanskog premijera uslijedila je dan nakon što je Edi Rama, njegov albanski kolega, rekao da će doći u planiranu posjetu glavnom gradu Srbije sljedeće sedmice.

“Ne bi trebalo da nas vodi ovakva politika prošlosti i mržnja iz prošlosti. Ne treba da nas vodi ono što se desilo na nogometnoj utakmici. Odlučan sam da idem”, rekao je premijer Albanije.

Kazao je da je razočaran komentarima zvaničnika Srbije nakon nogometne utakmice Albanija-Srbija u Beogradu.

U intervjuu za Reuters uoči obraćanja studentima na Univerzitetu Harvard u Bostonu, Rama je kazao: “Jako smo tužni i razočarani zbog onoga što se dogodilo i zbog reakcije srpskih vlasti. To je nevjerovatno.”

Istakao je da neće dozvoliti da komentari državnog vrha Srbije, niti tvrdnje nekih zvaničnika da je njegov brat odgovoran za dron sa transparentom mape ‘velike Albanije’, koji se pojavio nad stadionom, spriječe njegovu posjetu Beogradu 22. oktobra.

Izvor: Al Jazeera