Počinje izgradnja cjevovoda do Užica

Užičani se snabdijevaju vodom iz cisterni (Al Jazeera)

Građevinski radovi na izgradnji alternativnog cjevovoda za snabdijevanje Užica pitkom vodom počinju u četvrtak, rekao je zamjenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević, a prenosi Tanjug.

Cjevovod dužine 1,8 kilometara gradiće Vojska Srbije i užičko preduzeće Jedinstvo. Cjevovod će povezati Sušičko vrelo u opštini Čajetina i primarni vodovodni krak u selu Stapari, čime će se obezbijediti alternativno snabdijevanje pijaćom vodom Užica kapaciteta do 300 litara u sekundi.

Radovi bi, prema najavi iz Vlade Srbije, trebalo da budu završeni do 25. januara.

Vlada  Srbije zaključila je na današnjoj sjednici da je za obezbjeđivanje ispravne vode za piće u Užicu neophodno u što kraćem roku izgraditi vodovodnu mrežu koja će gradski vodovod povezati sa izvorištem u opštini Čajetina.

Istraga o hidroelektrani

Istovremeno, ministrica energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović najavila je danas da će antikorupcijski tim tog Ministarstva ispitati na koji način je kompanija koja je izgradila mini hidroelektranu na jezeru kod Užica dobila vodnu dozvolu, bez obzira na negativno mišljenje Srbijavoda.

“Tražićemo i da se pregleda sva dokumentacija i dozvole koje su izdavane za bilo koju malu hidroelektranu u Srbiji u prethodnih pet ili šest godina da do ovakvih problema ne bi došlo”, rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare u odgovoru na pitanje da li je za problem neispravne vode u Užicu odgovorna i ta mala hidrocentrala.

Ona je naglasila da je za zagađenje vode odgovorna prije svega nelegalna i divlja gradnja, i da je uticaj imao i smanjeni nivo akumulacije jezera.

Rekla je da je hidrocentrala izgubila vodnu dozvolu još 1. aprila 2013. godine, a još je na snazi upotrebna dozvola.

Mihajlović je pojasnila da vodnu dozvolu daje Republička direkcija za vode čija je inspekcija, po isteku dozvole, naložila da se u roku od 60 dana ista pribavi, kako bi hidroelektrana mogla nastaviti s radom.

Ona je kazala da je vodoprivredni inspektor 27. decembra opet naložio da mini hidroelektrana nabavi vodnu dozvolu u roku od dva mjeseca.

Prerada vode

U međuvremenu, užički Vodovod počeo je preradu vode i sa alternativnih izvora u Turici i kada analize budu pokazale da u vodi na postrojenju nema prisustva algi, započeće proces ispiranja vodovodne mreže kako bi se što prije stvorili uslovi za normalizaciju snabdijevanja pitkom vodom, saopšteno je iz gradskog Štaba za vanredne situacije.

Štab je na sjednici u srijedu konstatovao da se snabdijevanje građana pitkom vodom iz pokretnih i stacionarnih cisterni odvija po planu, uz male poteškoće do kojih dolazi zbog potrebe da se dopuna cisterni vrši više puta u toku dana, navodi se u saopštenju.

S obzirom na moguće zahlađenje i snježne padavine, gradski Štab je dao nalog operativnim timovima da pripreme plan za snabdijevanje građana u takvim situacijama.

U Užicu je od 6. januara na snazi odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada koja se vodom snabdijeva sa akumulacije Vrutci.

Izvor: Agencije